Uhapšen unuk zloglasnog naciste u Austriji, držao decu zatvorenu u podrumu

Svet 01. feb 202306:5432 komentara
Ilustracija / Robin van Lonkhuijsen / ANP / AFP

Unuk zloglasnog naciste Ernsta Kaltenbrunera uhapšen je u Austriji nakon što je policija pronašla šestoro njegove dece zatvorene podrumu porodične kuće, piše "Dejli mejl".

Pedesetčetvorogodišnji Tom Landon, otac šestero dece, sumnjiči se da ih je zatvarao u podrum. Sva deca mlađa su od sedam godina.

Policija ga je uhapsila nakon što je fizički napao policajce koji su došli da ga ispitaju o uslovima u kojima živi njegova porodica u Obricu, stotinjak kilometara severno od Beča.

Komšije su pozvale policiju nakon što su čuli plač iz podruma kuće u kojoj Landon živi sa 40-godišnjom suprugom i njihova tri sina i tri kćeri.

Dvoje radnika Socijalne službe došli su da provere decu i policija navodi da ih je muškarac napao biber sprejem i da je blokirao vrata podruma. Radnici su pozvali policiju i tokom pretrage pronašli su ženu i šestoro dece.

Policija je, takođe pronašla nekoliko komada naoružanja, uključujući pištolj, samostrel i vazdušno oružje.

Prema policijskim podacima, deca su rođena u Engleskoj i nisu zvanično prijavljena u Austriji.

Landona su zadržali u pritvoru, nakon čega su ga pustili bez podignute optužnice.

Landon je rekao da je incident deo osvete lokalnog zvaničnika Eriha Grejla koji se nije slagao s njihovim povučenim stilom života.

Landonov deda Kaltenbruner bio je vođa SS-a u Austriji i kasnije policijski šef u ratnoj Nemačkoj, odani sledbenik Adolfa Hitlera, kao i jedan od glavnih protagonista Holokausta. Osnovao je koncentracioni logor Mathausen, prvi takve vrste u Austriji, u kojem je ubijeno oko 90.000 ljudi.

Landon je navodno član pokreta „Rajhzburger“, grupe ekstremnih desničara koji veruju da nemačko carstvo još postoji kao što je bilo prije Drugog svetskog rata.

Komentari

Vaš komentar