Uhapšena 33 muslimana: Napali hrišćanina zbog optužbi da je navodno oskrnavio Kuran

Svet 27. maj 202411:10 1 komentar
Pascal POCHARD-CASABIANCA / AFP/Ilustracija

Policija u Pakistanu je uhapsila najmanje 33 osobe pod optužbom da su napali jednog hrišćanina, prebili ga i zapalili mu kuću i obućarsku radnju zbog optužbi da je navodno oskrnavio Kuran, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Nasilje je počelo kada su žitelji Sargode, grada u provinciji Pendžab, videli spaljene stranice Kurana ispred kuće dvojice hrišćana i i optužili jednog od njih da stoji iza tog čina.

Portparol policije Asad Ijaz Malhi je rekao da je policija spasila dvojicu muškaraca i odvela ih u bolnicu, kao i da je uhapšeno najmanje 33 osoba nakon više policijskih racija i da je u toku potraga za ostalim koji su umešani u nerede.

Policija Pendžaba je u saopštenju navela da je pojačala bezbednost oko crkava u toj zemlji dok je vlada Pendžaba osudila napad.

Jedan od najvećih napada na hrišćane u Pakistanu bio je u avgustu 2023,godine, kada su gnevne mase palile crkve i napale desetine ljudi u Džaranvali, okrugu u provinciji Pendžab. Muslimani su tada tvrdili da su videli hrišćanina i njegovog prijatelja kako cepaju Kuran i stranice bacaju na zemlju.

Optužbe za bogohuljenje su uobičajene u Pakistanu gde je za uvredu islama ili islamskih verskih ličnosti kazna smrt. Iako niko nije pogubljen zbog bogohuljenja, često samo optužba može izazvati nerede i podstaći masu na nasilje, linč i ubistva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare