Uhapšena ruska novinarka koja je prekinula dnevnik antiratnom porukom

Svet 10. avg 202216:58 > 17:14 23 komentara
AFP

Ruska novinarka Marina Ovsijanikova, koja je postala poznata jer je u martu prekinula dnevnik na ruskoj prodržavnoj televiziji noseći transparent protiv ofanzive u Ukrajini, uhapšena je zbog "diskreditovanja" vojske, saopštio je njen advokat.

Pročitajte još:

„Trenutno smo sa istražiteljima. Otvorena je istraga“ protiv Marine Ovsijanikove zbog „širenja lažnih informacija“ o ruskoj vojsci, rekao je Frans presu advokat Dmitrij Zahvatov.

Istražitelji treba da odluče da li će Marini Ovsijanikovoj biti određen pritvor ili će ostati na slobodi do suđenja, dodao je advokat.

Novinarka je od kraja jula dva puta osudjena na novčane kazne zbog „diskreditovanja“ ruske vojske, zbog njenih poruka na društvenim mrežama u kojima kritikuje ofanzivu u Ukrajini.

Dve osude u razmaku od manje od šest meseci otvaraju put za krivično delo, sa mogućim mnogo težim pravnim posledicama, rekao je advokat.

Novinarka je postala poznata sredinom marta kada je usred dnevnika na ruskoj televiziji Pervi kanal, upala sa transparentom na kojem osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu i propagandu medija koje kontrolišu ruske vlasti.

Njen gest su mnogi pozdravili ali ne svi u ruskoj opoziciji. Neki joj dalje zameraju godine koje je provela radeći za Pervi kanal, koji se smatra „portparolom Kremlja“.