Uhapšeni FBI agent imao sumnjive veze s političarima na Balkanu

Svet 25. jan 202312:181 komentar
FBI
Izvor: Shutterstock

Optužbe protiv bivšeg visokorangiranog agenta Federalnog istražnog biroa (FBI) da je prekršio sankcije radeći za ruskog oligarha Olega Deripasku usledile su dok američke vlasti pojačavaju pritisak na bogate Ruse posle invazije Moskve na Ukrajinu, ali taj slučaj takođe baca svetlo na to kako ruski oligarsi mogu dopreti do samog srca bezbednosnih službi SAD, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija. Optužnica protiv bivšeg agenta takođe pokazuje da je imao sumnjive poslovne veze s političarima iz Albanije i Bosne i Hercegovine.

Bivši visokorangirani agent FBI-a Čarls Mekgonigal optužen je za kršenje američkih sankcija i učešće u pranju novca radeći za Deripasku kojem je pomagao u istrazi protiv rivalskog ruskog oligarha, ukazuje Fajnenšel tajms.

Mekgonigal, koji je služio kao specijalni agent zadužen za kontraobaveštajne poslove u kancelariji FBI-a u Njujorku i koji je istraživao Deripasku tokom rada u agenciji, uhapšen je 21. januara, saopštilo je Ministarstvo pravde 23. januara.

Bivši agent FBI-a je uhapšen s bivšim ruskim i sovjetskim diplomatom Sergejem Šestakov koji je dobio američko državljanstvo i koji je radio kao sudski tumač za ruski jezik. Njih dvojica su, po navodima tužilaca, 2019. radili na ukidanju sankcija protiv Deripaske.

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je Mekgonigal, koji se povukao iz FBI-a 2018. posle 22 godine rada u agenciji, pristao 2021. da „istraži rivalskog ruskog oligarha u zamenu za skrivene isplate od Deripaske“. Tužioci navode da je bivši agent radio za oligarha i preko advokatske firme i direktno, dobijajući za svoje usluge desetine hiljada dolara.

U zasebnom slučaju u Vašingtonu, Mekgonigal je optužen da je primio 225.000 dolara u gotovini od bivšeg zvaničnika albanske obaveštajne službe.

Optužnica kao protiv Mekgonigala je retka pravna mera protiv tako visokog bivšeg zvaničnika za sprovođenje zakona i usledila je, kako navodi Volstrit džurnal, dok Ministarstvo pravde SAD nastoji da pojača svoje napore u istragama protiv advokata i drugih koji pomažu ruskim oligarsima, u okviru kampanje pritiska administracije Džoa Bajdena protiv predsednika Vladimira Putina posle invazije na Ukrajinu.

Deripaska je u fokusu američkog tužilaštva, pošto se, kako navodi list, u SAD dugo već sumnjiči da je povezan s ruskim organizovanim kriminalom i godinama je trošio velike količine novca u nastojanju da popravi svoju reputaciju na Zapadu, kao i da dobije dozvolu da dođe u SAD.

Retke i ozbiljne optužbe protiv višeg zvaničnika FBI-a koji je nadgledao neke od najtajnijih i najosetljivijih kontraobaveštajnih istraga te agencije pokazuju da ruski oligarsi mogu dopreti i do srca američkih službi za sprovođene zakona, ističe Njujork tajms.

Hapšenje je šokiralo njegove bivše kolege, ukazuje list, navodeći da oni kažu da je Mekgonigal tokom svoje duge karijere prvenstveno istraživao ruske kontraobaveštajne delatnosti i špijunažu. Takođe je radio na izuzetno osetljivim zadacima u obaveštajnoj zajednici, vodeći FBI tim koji je istraživao zašto su doušnici američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) u Kini hapšeni i ubijani.

Pored rada na kontraobaveštajnim poslovima povezanim s Rusijom i ruskim organizovanim kriminalom, Megonigal je učestvovao i u istrazi o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016.

Dok optužbe protiv Mekgonigala pokazuju kako se možda podrivaju napori za jačanje ekonomskih sankcija na bogate Ruse posle invazije na Ukrajinu, one su, prema pisanju Vašington posta otkrile veze bivšeg agenta FBI-a s balkanskim političarima.

U zasebnom slučaju pokrenutom u Vašingtonu, tužioci tvrde da je makar od avgusta 2017. Mekgonigal propustio da otkrije FBI-u svoj odnos s bivšim službenikom albanske obaveštajne agencije, koji je u optužnici opisan kao „Osoba A“.

Takođe je, prema optužnici, propustio da otkrije da je „imao kontakt“ s premijerom Albanije Edijem Ramom.

Krajem 2017. godine, navode vlasti, Mekgonigal je od Osobe A dobio ukupno 225.000 dolara u gotovini – prvo u parkiranom automobilu ispred restorana u Njujorku, a sledeća dva puta u kući te osobe u Nju Džersiju. Prema optužnici, Mekgonigal je „ukazao Osobi A da će se taj novac isplatiti“.

Nekoliko meseci kasnije, na urgiranje Mekgonigala, FBI je otvorio istragu protiv američkog lobiste koji je radio za albansku političku partiju – Raminim rivalima. U toj istrazi je Osobu A označena kao izvor informacija.

To, kako navodi Vašington post, nije bio jedini slučaj u kojem optužnice sugerišu da je Mekgonigal koristio svoj posao za korist ljudima s kojima je imao neprijavljene finansijske ili lične odnose.

Na putovanju u Austriju 2017. godine, Mekgonigal i tužilac Ministarstva pravde intervjuisali su albanskog biznismena i političara koji su prethodno rekli Mekgonigalu da žele da neko istraži pretnju smrću protiv njih, navodi se u optužnici. Mekgonigala je s tom osobom upoznala Osoba A.

Sledeće godine, Mekgonigal je navodno tražio od službe FBI-a za vezu u Ujedinjenim nacijama da ugovori sastanak s tadašnjom američkom ambasadorkom Niki Hejli ili drugim visokim zvaničnikom, kao i s bivšim bosanskim ministrom odbrane i osnivačem bosanske farmaceutske kompanije, navodi Vašington post.

Radi se o sadašnjem ministru sigurnosti Selmu Cikotiću i preminulom biznismenu iz Gračanice na severozapadu Bosne i Hercegovine, Davidu Zahiroviću.

U optužnici se navodi da su Mekgonigalovi saradnici tražili taj sastanak iz političkih razloga koji bi doneli finansijsku korist Osobi A. Mekgonigal je tada, prema optužnici, predložio da farmaceutska kompanija plati pola miliona dolara kompaniji registrovanoj na Osobu A, kao naknadu za organizovanje sastanka.

Komentari

Vaš komentar