Uhapšeni za napad na Ruždija – poštuje Homeinija, ali se ne izjašnjava o fatvi

Svet 17. avg 202220:42 3 komentara
Chautauqua County Jail/Handout via REUTERS

Muškarac koji je optužen da je nožem izbo pisca Salmana Ruždija rekao je da poštuje ajatolu Ruholaha Homeinija, ali nije izjavio da ga je inspirisala fatva koju je objavio bivši iranski lider, piše danas "Njujork post".

Optuženi Hadi Matar rekao je ovom listu da je „pročitao samo nekoliko stranica“ Ruždijevog romana „Satanski stihovi“ i da je dobio ideju da dođe u mesto Čautaukva kada je zimus video objavu na Tviteru o piščevom nastupu.

Ruždi (75) je trebalo da održi predavanje o umetničkoj slobodi kada ga je, prema navodima policije, Matar (24) napao nožem prošlog petka.

POVEZANE VESTI

Ruždi je živeo sa ucenjenom glavom od kada je 1988. godine objavio „Satanske stihove“, zbog čega je Homeini izdao fatvu sa pozivom muslimanima da ga ubiju.

„Poštujem ajatolu. Smatram da je on velika osoba. Toliko ću reći o tome“, rekao je Matar u video-intervjuu iz okružnog zatvora.

Za Ruždija je rekao da ga „ne voli“ i da je taj pisac indijskog porekla „neko ko je napao islam, veru i sisteme vere“. On je dodao da je na Jutjubu gledao Ruždijeve snimke.

„Post“ piše da je Matar demantovao da je u kontaktu sa iranskom Revolucionarnom gardom.

On se pred sudom izjasnio da nije kriv prema optužnici za pokušaj ubistva i napad.

Komentari (3)

Vidi sve komentare