Ujedinjeno Kraljevstvo ne isključuje slanje aviona Ukrajini

Svet 02. feb 202320:0922 komentara
Tolga Akmen / AFP

Britanski ministar odbrane Ben Volas nije isključio mogućnost slanja aviona Ukrajini upozoravajući istovremeno da to ne znači "čarobni štapić" s obzirom na potrebno vreme obuke.

„Po pitanju aviona bio sam jasan. Ako ima nešto što smo naučili iz protekle godine je da ništa ne uradimo unapred i ništa ne isključimo“, rekao je on novinarima.

Pročitajte još:

Kijev traži avione F-16 američke proizvodnje da mu pomognu u potiskivanju invazije u Ukrajini.

SAD su saopštile da za sada ne planiraju slanje letelice F-16 Ukrajini, ali druge zemlje kao što je Poljska su se pokazale otvorenije prema tom pitanju.

„Vrlo sam otvoren da razmotrim svaku vrstu sistema, ne samo aviona da se pruži pomoć Ukrajini“, rekao je Ben Volas.

„Te stvari se ne dogadjaju od danas do sutra“, rekao je on.

„Obučavanje ukrajinskih pilota bi trajalo mesecima“, rekao je ministar dodajući da „nema čarobnog štapića za taj užasan sukob“.

Dauning strit je, kako izgleda, za sada odbacio slanje borbenih aviona Ukrajini. Letelice Tajfun i F-25 su izuzetno sofisticirane i potrebni su meseci da se nauči da se njima leti, rekao je u utorak portparol britanskog premijera Rišija Sunaka.

„Mislimo da nije praktično slanje tih aviona Ukrajini“, rekao je on.

Britanija je prošlog meseca saopštila da planira da pošalje tenkove Ukrajini krajem marta pošto je postala prva zemlja koja je obećala slanje teških oklopnih vozila, konkretno 14 tenkova Čalendžer 2.

Komentari

Vaš komentar