Ukrajina: Fiktivni referendum još jedan zločin Rusije u toku agresije

Svet 28. sep 202211:04 7 komentara
REUTERS/Alexey Pavlishak

Ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova ocenilo je da je Ruska Federacija je od 23. do 27. septembra organizovala propagandnu akciju pod nazivom "referendumi" na privremeno okupiranim teritorijama Hersonske, Zaporoške, Luganske i Donjecke oblasti Ukrajine.

„Prisiljavanje ljudi na ovim teritorijama da popunjavaju neke papire pod nišanom ruske vojske je još jedan zločin Rusije u toku agresije na Ukrajinu koji grubo krši Ustav i zakone naše zemlje, norme međunarodnog prava i međunarodne obaveze Rusije. Ovaj čin nema ništa zajedničko sa izražavanjem volje i nema nikakvih posledica po administrativno-teritorijalni sistem i međunarodno priznate granice Ukrajine. Ukrajina i međunarodna zajednica osuđuju takve akcije Rusije i smatraju ih ništavnim“, stoji u saopštenju koje je prenela Ambasada Ukrajine u Srbiji.

Povezane vesti

Kako se dodaje, svi državljani Ukrajine koji su učestvovali u organizaciji ove akcije zajedno sa ruskim okupatorima biće „pravedno kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika Ukrajine“, kao i da „nadležni organi Ukrajine već preduzimaju mere da im se uđe u trag i da se privedu pravdi“.

„Kao i u slučaju ukrajinskog Krima, Luganska, Donjecka, Zaporoška i Hersonska oblast ostaju deo suverene teritorije Ukrajine. Ukrajina ima puno pravo da vojnim i diplomatskim metodama obnovi svoj teritorijalni integritet i nastaviće da oslobađa privremeno okupirane teritorije“, dodaje se u saopštenju.

Dodaje se da Ukrajina nikada neće pristati ni na kakve ultimatume Ruske Federacije, a pokušaji Moskve da stvori nove linije razgraničenja ili oslabi međunarodnu podršku Ukrajini osuđeni su na propast.

„Organizacijom fiktivnih „referenduma“ na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, Rusija je svesno demonstrirala da su svi njeni signali o spremnosti za pregovore samo prikrivanje oružane agresije i bespomoćni pokušaji da se zadrže na privremeno okupiranim teritorijama. Rusija dosledno pokazuje prezir prema svima koji su pozivali na diplomatiju. Računamo na to da će relevantne zemlje izvući zaključke o pravim namerama Rusije i pojačati podršku Ukrajini u suprotstavljanju ruskoj agresiji, a ne prikrivati svoje ćutanje težnjama da igraju ulogu mirotvoraca, što Rusiji nije potrebno. Ukrajina poziva sve države i međunarodne organizacije da odmah osude nezakonske akcije Kremlja na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine i da pojačaju izolaciju Rusije“, ocenjuje se u saopštenju.

Ukrajina poziva EU, NATO i Grupu sedam da odmah „značajno pojačaju pritisak na državu agresora, uključujući uvođenje novih oštrih sankcija Rusiji“, kao i da pojačaju „vojnu podršku Ukrajini, uključujući obezbeđivanje tenkova, borbenih aviona, oklopnih vozila, dalekometnu artiljeriju i opremu za protivvazdušnu i protivraketnu odbranu“.

„Pozivamo naše partnere da pokažu Rusiji da će zajednički odgovor na pokušaje aneksije, ucene i ultimatume biti povećanje podrške Ukrajini za pobedu naše države nad agresorom“, zaključuje se u saopštenju .