Ukrajina nastavila kontraofanzivu, Moskva potvrdila proboj fronta u Hersonu

Svet 03. okt 202214:44 73 komentara
Ilustracija REUTERS/ Zohra Bensemra

Ukrajinska vojska nastavila je kontraofanzivu, a tamošnji zvaničnici tvrde da je ostvaren napredak na frontu u regionu Herson. Moskva je potvrdila da su ukrajinske snage probile ruske odbrambene položaje na području Hersona.

Herson je bio jedno od najtežih bojnih polja za Ukrajince, a tu su u kontraofanzivi napredovali mnogo sporije nego u severoistočnom regionu Harkov.

Ukrajinski mediji objavili su sliku ukrajinskih vojnika koji su zaboli ukrajinsku zastavu u selu Hreščenovka, koje se nalazi u oblasti Herson što nagoveštava da su probili front i oslobodili još jedan deo okupirane teritorije.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov priznao je da su ukrajinske tenkovske jedinice „uspele da uđu u dubinu naše odbrane“.

Prema njegovim rečima, “ruski vojnici su zauzeli prethodno pripremljenu odbrambenu liniju i nastavljaju da nanose ogromne vatrene gubitke”, javlja AP.

Bes u Kremlju zbog napredovanja ukrajinske kontraofanzive mogao bi da dovede do eskalacije u ratu. Pogotovo nakon objave mobilizacije u Rusiji i podnošenja zahteva Ukrajine za članstvo u NATO.