Ukrajina podnela „ubrzanu aplikaciju“ za članstvo u NATO

Svet 30. sep 202216:40 komentara
Kenzo Tribouillard / AFP

Ukrajina je zvanično podnela "ubrzanu aplikaciju" za pridruživanje NATO-u, saopštio je njen predsednik Volodimir Zelenski, prenosi AP.

Zelenski je zajedno sa predsednikom parlamenta Ruslanom Stefančukom i premijerom Denisom Šmigalom potpisao molbu Ukrajine. Zelenski je rekao kako razume da će za pristupanje biti potreban konsenzus članica NATO, navodi CNN.

POVEZANE VESTI:

„Danas, ovde u Kijevu, u srcu naše zemlje, činimo odlučujući korak za bezbednost čitave zajednice slobodnih naroda. Vidimo ko nam preti. Ko je spreman da ubije i osakati. Ko da bi proširio svoju zonu kontrole ne staje ni na kakvom divljaštvu“, citira Ukrinform Zelenskog.

Ukrajinski šef države je rekao da se danas sastao Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu.

„Imamo odluku. Prvo – jedini put do mira je je jačanje Ukrajine i proterivanja okupatora sa cele naše teritorije. Završićemo ovaj put“, poručio je Zelenski.

Mi smo de facto saveznici. Ovo je već postignuto, ocenio je predsednik Ukrajine, navodeći da to treba ostvariti i de jure. On je rekao da se upravo u Ukrajini „odlučuje o sudbini demokratije u obračunu sa tiranijom“.

„Ovde, čvrstinom naših državnih granica, možemo da obezbedimo čvrstinu granica svih evropskih država. Možemo garantovati da se niko drugi neće usuditi da vrati rat na naš kontinent“, rekao je predsednik Ukrajine

„De fakto, mi smo već završili naš put u NATO. Verujemo jedni drugima, pomažemo jedni drugima i štitimo jedni druge. To je ono što je Alijansa“, naveo je Zelenski.

On kaže da je „Ukrajina bila i ostala lider u pregovaračkim naporima“.

„Naša država je uvek nudila Rusiji da se postigne dogovor o suživotu pod jednakim, poštenim, pristojnim i poštenim uslovima. Očigledno je da je sa ovim ruskim predsednikom to nemoguće“, ocenio je Zelenski navodeći da Putin „ne zna šta su dostojanstvo i poštenje“.

„Stoga smo spremni za dijalog sa Rusijom, ali sa drugim predsednikom Rusije“, poručio je Zelenski.