Ukrajina pozvala zemlje da kriminalizuju upotrebu simbola „Z“

Svet 29. mar 202218:48 > 18:5224 komentara
REUTERS/Alexander Ermochenko

Ukrajina je pozvala zemlje da kriminalizuju upotrebu simbola "Z" kojim se izražava podrška ratu u toj zemlji, prenosi BBC.

Prvobitno korišćen da označi ruske tenkove koji su ušli u Ukrajinu, slovo „Z“, kako se smatra označava „za pobedu“, prihvaćen je od Rusa kao signal za odobravanje invazije.

Povezane vesti

Tri nemačke savezne države – Berlin, Bavarija i Donja Saksonija – već su saopštile da bi svako ko bude koristio taj simbol za promovisanje rata mogao da bude kažnjen zatvorom do tri godine.

I nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova je upozorilo da bi oni koji ističu taj sistem da „podrže“ invaziju mogli da budu na meti krivičnog gonjenja.

Taj simbol je već ispisan na brojnim zgradama u Nemačkoj, a može se videti i na majicama sa kratkim rukavima, zastavama i automobilima, prema Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je druge zemlje da slede nemački primer.

„‘Z’ znači ruski ratni zločini, bombardovanje naših gradova, hiljade ubijenih Ukrajinaca. Javna podrška ovom varvarizmu mora da bude zabranjena“, poručio je Kuleba u tvitu.

I litvanski poslanici predložili su nedavno da se Georgijevska lenta i znak Z kojim se obeležavaju vozila ruske vojske u Ukrajini, izjednače sa nacističkim i komunističkim simbolima.

Deljenje ili isticanje crno-narandžaste Georgijevske lente ili simbola Z na skupovima ili drugim masovnim događajima bi, prema tom predlogu, bilo kažnjavano sa do 500 evra.

Ta dva simbola proruski aktivisti koriste kao propagandu i za zastrašivanje, smatraju poslanici Monika Ošmianskiene i Linas Jonauskas, koji su podneli predloge amandmana na Zakonik o administrativnim prekršajima i Zakon o okupljanjima, prenela je litvanska novinska agencija ELTA.

„Slovo Z, koje je postalo simbol ruske invazije na Ukrajinu, već se koristi za zastrašivanje i maltretiranje“, kazao je Jonauskas.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar