Čelnici Marijupolja: Napadi nastavljeni i pored objave Rusije o prekidu vatre

Svet 05. mar 202211:21 > 12:22 11 komentara
REUTERS/Irina Rybakova/Press service of the Ukrainian ground forces/Handout via REUTERS

Zemenik gradonačelnika Marijupolja saopštio je da je nastavljeno granatiranje tog grada u Ukrajini iako se Rusija obavezala da će prekinuti vatru dok ne prođe humanitarni konvoj sa civilima.

„Rusi su nastavili da nas bombarduju i koriste artiljeriju. Ovo je ludilo“, rekao je Sergej Orlov za BBC.

„Nema prekida vatre u Marijupolju i nema zatišja duž rute konvoja. Naši civili su spremni na evakuaciju, ali ona je nemoguća pod granatama“, kaže.

Da se prekid vatre dogovoren između Ukrajine i Rusije da bi se civilima omogućilo da napuste Marijupolj ne poštuje u potpunosti, navela je prethodno gradska uprava ukrajinskog grada.

U poruci na Telegramu, gradsko veće navodi da se borbe odvijaju i u regionu Zaporožja, mesta koje bi trebalo da bude cilj humanitarnog konvoja.

Ukrajinski predstavnici pregovaraju sa ruskom stranom da bi se održao prekid vatre duž cele rute kojom će se kretati humanitarni konvoj, prenosi BBC.

Gradska uprava Marijupolja objavila je da je odložena evakuacija civila iz ukrajinskog jugoistočnog grada Marijupolja, pošto je Rusija objavila prekid vatre.

Primirje je trebalo da traje od 9 do 16 sati po lokalnom vremenu, a evakuacija da počne u 11 sati. Ruta konvoja je od Marijupolja do Zaporožja. Autobusi polaze sa tri lokacije u gradu, a moguće je grad napustiti i privatnim vozilima. Putovanje van naznačene rute je strogo zabranjeno.

Sve informacije o ratnim dešavanjima pratite u BLOGU UŽIVO na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare