Ukrajina sazvala hitan sastanak šefova bezbednosnih službi

Svet 30. sep 202207:08 73 komentara
Volodimir Zelenski
Genya Savilov/Pool via REUTERS/File Photo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u petak će održati hitan sastanak s najvišim zvaničnicima na kom će se doneti "bitne odluke", kao reakcija na planove Rusije da pripoji četiri ukrajinska regiona, rekao je u četvrtak ukrajinski funkcioner.

Povezano

Kremlj je najavio da će predsednik Vladimir Putin u petak potpisati dokumente kojima će proglasiti pripojenje regija u kojima je Rusija organizovala referendume, a koje Ukrajina i Zapad nazivaju prevarom insceniranom na ukrajinskoj teritoriji pod ruskom okupacijom.

Iz kancelarije ukrajinskog predsednika saopšteno je da će se u petak sastati nacionalni savet za bezbednost i odbranu. Advokat veća Oleksij Danilov rekao je na ukrajinskoj televiziji 1+1 da će na sastanku biti donesene, kako veruje, “bitne odluke za zemlju”, ali nije iznosio pojedinosti.

Zelenski je u više navrata ponovio da su takozvani referendumi ilegalni i upozorio je da će ukrajinski odgovor biti snažan.

Izvor: Reuters

U Savetu za nacionalnu bezbednost i obranu su, uz ostale, komandant oružanih snaga, ministri odbrane i spoljnih poslova, premijer i čelnik ukrajinske službe bezbednosti. Zadatak mu je da sarađuje s predsednikom u razvoju i koordinaciji nacionalne bezbednosne politike.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare