Ukrajina optužuje Rusiju da raspoređuje snage u Lugansku i sprema se za ofanzivu

Svet 01. feb 202315:3811 komentara
Reuters/ Vitalii Hnidyi

Rusija raspoređuje svoje vojne snage u oblasti Luganska u Ukrajini pripremajući se, kako Kijev navodi, za ofanzivu u istočnoj oblasti tokom narednih nedelja, saopštili su lokalni ukrajinski zvaničnici.

Ruske snage proteruju stanovnike iz delova Ukrajine pod kontrolom Rusije u blizini linija fronta kako ne bi mogli da izveštavaju o razmeštanju ruskih trupa ukrajinskoj artiljeriji, rekao je guverner Luganska Sergej Gajdaj.

„Postoji aktivno prebacivanje ruskih trupa u region i oni se definitivno pripremaju za nešto na istočnom frontu u februaru“, rekao je Gajdaj.

Vojni analitičari predviđaju novi pritisak moskovskih snaga, a Institut za proučavanje rata je u stredu saopštio da je „neposredna ruska ofanziva u narednim mesecima najverovatniji pravac delovanja“.

Početak ofanzive bi mogao da se poklopi s godišnjicom početka invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izvestio je u sredu da Rusija svoje snage koncentriše i u susednoj Donjeckoj oblasti u pokušaju da zauzme strateški bitan grad Bahmut.

Regionalni guverner Donjecka, Pavlo Kirilenko, objavio je slike posledica gađanja Bahmuta, na kojima se vide ogromna oštećenja stambenih zgrada i rekao da Rusija i dalje „raspoređuje nove snage u regionu“.

U Kijevu su vlasti danas nastavile akcije protiv korupcije i za navodne malverzacije optužile šefa gradske poreske službe, carinske službenike, bivšeg ministra vlade i jednog oligarha.

Predsednik Vladimir Zelenski je 2019. godine dobio mandat predstavljajući politički program za borbu protiv establišmenta i dugotrajne korupcije u Ukrajini, a nove optužbe o raširenosti zloupotreba dolaze u vreme kada zapadni saveznici šalju milijarde dolara pomoći Kijevu za borbu protiv ruskih snaga.

Komentari

Vaš komentar