„Ukrajina u strahu od poraza“: Zelenski naglo otkazao sastanak s Amerikancima

Svet 06. dec 202313:07 80 komentara
Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otkazao je razgovor s američkim kongresmenima zbog zastoja oko budućeg američkog finansiranja njegove zemlje. Virtuelni istupi u Senatu i Predstavničkom domu Kongresa bili su zakazani za utorak, ali su otkazani u poslednji trenutak, piše danas BBC.

Do toga je došlo nakon što je jedan visoki ukrajinski zvaničnik upozorio da postoji opasnost od gubitka rata protiv Rusije ako se ne odobri dodatna američka vojna pomoć, preneo je Index.hr.

Lider većine u Senatu Čak Šumer nije objasnio zašto se Zelenski nije pojavio. Vodeći demokrata u Senatu kaže da je ukrajinski predsednik zaokupljen nekim stvarima „u poslednjem trenutku“, ne dajući dodatne pojedinosti.

Predstavnik kancelarije Zelenskog Andrij Jermak rekao je ranije u utorak da postoji „velik rizik“ od ukrajinskog poraza ako izostane kontinuirana podrška SAD. „Biće teško održati iste pozicije i ljudima će biti zaista teško da prežive“, dodao je u govoru u američkom Institutu za mir u Vašingtonu.

Jermakova tmurna procena stigla je samo nekoliko sati pre nego što se Zelenski povukao iz zakazane videokonferencije s američkim senatorima tokom koje je trebalo da ih izvesti o ratnim naporima. Ambasada Ukrajine u Vašingtonu nije odmah odgovorila na upit BBC-ja o otkazivanju.

Problemi s finansiranjem

Sve se ovo događa nakon ponovnog pritiska Bele kuće za dodatnom podrškom Ukrajini. Američki Kongres, međutim, još uvek nije blizu dogovora o kompromisnom paketu potrošnje koji bi pomogao u finansiranju ratnih napora.

„Nemamo novca – i gotovo nam ponestaje vremena“, napisala je Šalanda Jung, direktorka budžeta Bele kuće, u pismu čelnicima republikanaca i demokrata objavljenom u ponedeljak.

Upozorila je da bi neuspeh Kongresa da odobri dodatnu vojnu pomoć Ukrajini pre kraja godine osakatio naciju u njenoj borbi protiv Rusije i da više nema „čarobnog lonca finansiranja“ iz kojeg bi se pomoć crpila.

Međutim, u ponedeljak je republikanski predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson odbacio najnovije zahteve da se osiguraju desetine milijardi dolara dodatnih sredstava.

„Bajdenova administracija nije se uspela suštinski pozabaviti legitimnom zabrinutošću Predstavničkog doma o nedostatku jasne strategije u Ukrajini, kao ni načinima za rešavanje sukoba ili plana za iznošenje odgovarajuće odgovornosti za pomoć koju pružaju američki poreski obveznici“, napisao je Džonson na društvenim medijima.

Do zastoja u finansiranju dolazi u trenutku kada se čini da su borbe na prvim linijama došle u pat-poziciju. Čini se da je protivofanziva Ukrajine na jugu usporena, dok se kijevske snage bore da zadrže uporište koje su uspostavile na istočnoj obali velike reke Dnjepar.

Opširnije na Index.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare