Ukrajina zabranila visokim zvaničnicima odlazak na odmor u inostranstvo

Svet 30. jan 202318:2517 komentara
GIL COHEN-MAGEN / AFP

Ukrajinska vlada zabranila je svojim visokim zvaničnicima i poslanicima, uključujući i žene, da idu na odmor u inostranstvo tokom ruske invazije, u pozadini nedavnih skandala u kojima se pominju ukrajinski zvaničnici.

Odluka ukrajinske vlade, koja je usvojena u petak, već je stupila na snagu, izjavio je Frans presu portparol ukrajinske granične službe Andrij Demčenko i dodao da zvaničnici mogu u inostranstvo kao deo neke zvanične misije.

Povezane vesti

Neposredno posle početka ruske invazije u februaru 2022. godine, Ukrajina je zabranila muškarcima starosne dobi za borbe (18-60) da putuju u inostranstvo, osim u retkim izuzecima koji zahtevaju dozvolu državnih službenika od nadređenih.

Sa novom odlukom, visoki zvaničnici će moći da idu na odmor u inostranstvo samo ako su u poseti svojoj deci, ili u slučaju lečenja ili smrti voljene osobe, rekao je Demčenko.

Zabrana se odnosi i na žene visoke državne službenice, kao i na poslanike i lokalne zvaničnike.

Odluka je doneta pošto su mediji preneli da je pomoćnik državnog tužioca nedavno otišao na odmor u Španiju. Aleksij Simonjenko je smenjen sa funkcije 25. januara, u sklopu serije otpuštanja koju je pokrenuo predsednik Volodimir Zelenski posle slučajeva korupcije o snabdevanju vojske.

Član predsedničke stranke Mikola Tičenko izbačen je 26. januara iz poslaničke grupe predsedničke partije posle putovanja u Tajland.

Mediji su prošle nedelje optužili bivšu premijerku Juliju Timošenko da je provela odmor u luksuznoj vili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Komentari

Vaš komentar