Ukrajinci objavili uputstva – šta učiniti u slučaju nuklearnog napada

Svet 04. okt 202211:06
nuklearni napad
Pixabay

Ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacionu bezbednost koji je osnovan pri Ministarstvu kulture i informacione politike Ukrajine kao jedan od mehanizama za suzbijanje dezinformacija i usmeren je na komunikaciju koja ima za cilj suprotstavljanje spoljašnjim pretnjama, posebno onima koje dolaze iz Rusije, objavio je uputstva za građane o tome šta učiniti u slučaju nuklearnog napada.

Povezane vesti

Centar je zajedno s Državnim naučno-tehničkim centrom za nuklearnu i radiacionu bezbednost, izradio preporuke na temelju informacija iz Državne hitne službe, Ministarstva obrazovanja i nauke i policije.

U jednom delu uputstva se odnose na sprečavanje neprijatnih mirisa koje se sprovodi tek nakon zvaničnog obaveštenja o potrebi i opravdano je samo kada je zračenje prouzrokovano radiojodom.

Centar navodi da je u slučaju korišćenja tzv. prljavih bombi zabranjeno uzimanje preparata na bazi joda jer može izazvati nepopravljivu štetu organizmu.

Prljava bomba ili uređaj za raspršivanje radiološkog oružja je oružje koje kombinuje radioaktivni materijal s uobičajenim eksplozivima.

Centar je naveo i kako konzumirati tablete od joda u slučaju napada: za bebe do jednog meseca se preporučuje doza od 16 mg, za decu od jedne do tri godine doza od 32 mg, za onu do 12 godina doza od 62,5 mg. Preporuka je da tinejdžeri, trudnice, dojilje i odrasli do 40 godina uzimaju 125 mg.

Nuklearna eksplozija u zatvorenom

“Ako vas je nuklearna eksplozija zatekla u stanu, pobrinite se da vazduh spolja ne ulazi u prostorije kuće. Zatvorite sve prozore, vrata, ventilacijske otvore, isključite klimu i grejanje. Ako je moguće, premestite se u sobu bez prozora”, navodi se u preporukama.

Preporučuje se da se građani ostanu u skloništu 24 sata, osim ako vlasti ne savetuju drugačije.

“Nemojte jesti ni dirati ništa što bi moglo biti radioaktivno kontaminirano”, dodaje se.

Takođe se ne preporučuje ni pijenje vode sa slavine dok ne stigne obaveštenje da je to sigurno.

Nuklearna eksplozija na otvorenom

Ako se građani nalaze na otvorenom u trenutku napada, mogu primetiti bljesak na nebu i savetuje se da nikako ne gledaju u tom smeru jer to može uzrokovati opekotine rožnjače, slepoću i opekotine oka.

“Zaustavite automobil na sigurnom mestu pored puta, zatvorite vrata i prozore, blokirajte ulazak vazduha. Ako je moguće, zaštite uši slušalicama – to je zaštita od barotraume. Usta i nos pokrijte maskom ili tkaninom i dišite kroz to dok ne budete u skloništu”, savetuje se.

Preporuka je da građani potraže sklonište u slučaju da ih eksplozija zatekne na otvorenom.

Detaljna uputstva objavljena su na ukrajinskom jeziku na stranicama Centra.

Telegraf napravio video s uputstvima

Pre nekoliko dana i britanski Telegraf napravio je detaljan video s uputstvima šta učiniti u slučaju nuklearnog napada na vaš grad.