Ukrajinci osvojili ruski tenk koji nisu mogli da pokrenu, pa se javili ruskoj tehničkoj službi za pomoć

Svet 03. okt 202308:53 135 komentara
REUTERS/Oleksandr Ratushniak/File Photo

Ukrajinski oficir navodno je odlučio da nazove rusku tehničku službu i zatraži pomoć nakon što je imao poteškoća s upravljanjem zaplenjenim ruskim tenkom.

Oficir kodnog imena Kočevnik u videu je, čini se, provocirao zaposlene ruskog proizvođača tenkova Uralvagonzavoda.

Snimke je na YouTubeu objavio kanal Militarnyi, ukrajinski medij koji izveštava o ratu, prenosi Business Insider.

Kočevnik je rekao da ima problema s ruskim tenkom modela T-72B3, kakav je vrlo čest u ruskoj vojsci. Taj model je najnaprednija verzija sovjetskih tenkova T-72. U snimku, o kojem je izvestio Forbes u nedelju, ne navodi se gde su i kada Kočevnik i njegovi saborci osvojili tenk. Insider nije uspeo nezavisno da potvrdi koga je tačno Kočevnik zvao i kada se poziv dogodio.

Kočevnik je najpre zvao osobu za koju je rekao da je zaposleni Uralvagonzavoda imena Aleksandar Anatolevič. Tokom poziva, Kočevnik je izneo čitav niz pritužbi na tenk, uključujući i to da on pušta ulje i ima pokvarene kompresore.

“Ja sam komandant artiljerije, problem je u tome što jednostavno ne možemo njime da upravljamo,” rekao je Kočevnik prema izvještaju Forbesa.

Osoba s druge strane linije, čini se, nije bila svesna da razgovara s ukrajinskim vojnikom. Zaposleni je uveravao Kočevnika da će preneti njegove pritužbe kancelariji za dizajn i proizvođaču motora, izvestio je Forbes.

U drugoj polovini videa, Kočevnik je nazvao, kako je rekao, direktora Uralvagonzavoda, izvesnog Andreja Abakumova. U snimku se čuje kako ta osoba Kočevniku kaže da probleme s tenkom prijavi putem WhatsApp poruke, kaže Forbes.

Kočevnik je na kraju poziva otkrio svoj identitet obojici muškaraca.

“Gledajte, ja sam komandant artiljerije K-2. Ovo je drugi mehanizovani bataljon ukrajinske 54. mehanizirane brigade,” rekao je Kočevnik u prvom pozivu.

“Mi skupljamo ove tenkove kao trofeje, dajte napravite ih bolje kako bismo lakše mogli njima da upravljamo. Slažemo se? Puno vam hvala. Čuvajte se. Slava Ukrajini,” dodao je.

Podaci stranice Oryx navode kako je ruska vojska od početka invazije izgubila dve trećine svojih tenkova. Vojni analitičar stranice, Jakub Janovsky, Insajderu je u maju rekao da je Rusija u vreme početka invazije imala 3.000 funkcionalnih tenkova. Podaci iz 2022. godine pokazuju da su Rusi izgubili najmanje 2.329 tenkova.

Osim što tenkove uništavaju, Ukrajinci ih i prenamenjuju za vlastite potrebe. Mihaell Kofman, direktor programa za ruske studije pri Centru za pomorske analize, u martu je izjavio da Ukrajinci osvajaju i koriste ruske tenkove modela T-80.

“Njih je vrlo lako prepoznati. Možete videti celu jedinicu u kojoj su isključivo zaplenjeni ruski tenkovi,” rekao je Kofman.

Predstavnici ruskog ministarstva odbrane nisu odgovorili na Insajderov upit za komentar.