Ukrajinci tvrde da su zauzeli taktički važno mesto južno od Bahmuta

Svet 17. sep 202323:23 11 komentara
Colonel General Oleksandr Syrskyi, Commander of Ground Forces/via Reuters

Ukrajinske vlasti su saopštile u nedelju da su njihove vojne snage oslobodile Kličijevku, taktički važno mesto južno od grada Bahmuta na istočnom frontu, ali američka vojska i NATO procenjuju da rat će biti dug.

„Posebno želim da pomenem vojnike koji vraćaju Ukrajini njenu teritoriju, korak po korak, u sektoru Bahmuta“, rekao je predsednik Volodimir Zelenski u dnevnoj video-poruci.

„Kličijevka – bravo!“, dodao je on, navodeći jedinice koje su učestvovale u operaciji.

Kličijevka je očišćena od Rusa, poručio je na društvenim mrežama Oleksandar Sirski, komandant ukrajinske Kopnene vojske.

To mesto, sa nekoliko stotina stanovnika pre ruske invazije, ruske snage su zauzele u januaru.

Ukrajinske oružane snage su u petak objavile da su ponovo zauzele još jedno selo Andriivku, južno od Bahmuta. Ruska vojska je u nedelju saopštila da to nije tačno.

Pročitajte još

Ilia Ievlah, portparol ukrajinskih trupa na Istočnom frontu, objasnio je da bi zauzimanje Kličijevke moglo pomoći vojsci da opkoli Bahmut.

Tamo smo napravili mostobran koji će nam omogućiti da nastavimo ofanzivne operacije i oslobađamo našu zemlju, rekao je on na ukrajinskoj televiziji.

„To je pre svega kontrola (ruskih) logističkih puteva koji omogućavaju snabdevanje Bahmuta. To je (takođe) izlaganje (ruskih) bokova, posebno na jugu, što će nam omogućiti da efikasnije napredujemo duboko u neprijateljske redove“, dodao je on.

Železnica je veoma važna za Ruse. Vode se žestoke borbe za njenu kontrolu u toj oblasti, rekao je portparol.

Ukrajinske snage nastoje na istoku i jugu da preseku logističke linije ruske vojske koje povezuju rusku teritoriju sa Krimom, ukrajinskim poluostrvom koje je okupirano od 2014. godine.

Ukrajinska kontraofanziva „nije propala“, ali je put do pobede Kijeva još dugačak, ocenio je američki načelnik Združenog generalštaba, general Mark Mili u intervjuu emitovanom u nedelju.

„Ova ofanziva, iako spora, sporija od očekivanog, konstantna je“, rekao je on, potvrđujući da Ukrajinci i dalje imaju „značajnu udarnu snagu“.

General je, međutim, priznao da će „trebati mnogo vremena“ da se postigne cilj ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog „da izbaci sve Ruse“ iz zemlje.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je, u intervjuu objavljenom u nedelju, upozorio da ne treba očekivati brz završetak rata u Ukrajini.

„Većina ratova traje duže nego što se očekivalo kada su počeli“, rekao je Stoltenberg u intervjuu nemačkoj medijskoj grupi Funke.

Stoga se moramo pripremiti za dug rat u Ukrajini, dodao je on.

Volodimir Zelenski će u četvrtak u Beloj kući sa svojim američkim kolegom Džozefom Bajdenom ponovo razgovarati o podršci SAD Kijevu protiv ruske invazije.

Američki Kongres raspravlja o novoj vojnoj pomoći vrednosti 24 milijarde dolara Kijevu.

Zelenski bi takođe trebalo da ode na Kapitol da se sastane sa rukovodstvima Republikanske i Demokratske stranke u američkoj skupšini.

Pošto je dobila zapadno oružje i obučila nove bataljone, Ukrajina je u junu pokrenula kontraofanzivu da bi oslobodila teritoriju koju je okupirala Rusija.

Bahmut, grad od 70.000 stanovnika pre invazije koju je pokrenula Rusija u februaru 2022, ruske snage su zauzele u maju, posle jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u tom ratu.

Međutim, ukrajinske snage su gotovo odmah počele da se vraćaju na severni i južni bok tog grada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare