Ukrajinci žestoko kritikuju Makrona

Svet 04. dec 202223:0022 komentara
ukrajina vojnik
Izvor: REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

Ukrajinski zvaničnici odbacili su sugestije francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi Zapad trebalo da razmotri kako da odgovori na ruski zahtev za bezbednosnim garancijama, ako Moskva pristane na pregovore o okončanju devetomesečnog rata u Ukrajini.

Sekretar ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Oleksej Danilov rekao je da se ne mogu davati bezbednoosne garancije „terorističkoj i ubilačkoj državi“, prenosi Politiko.

POVEZANE VESTI:

„Umesto da pravimo Nirnberg, treba da potpišemo sporazum sa Rusijom i da se rukujemo. Ukrajinska krv na Putinovim rukama neće smetati uobičajenom biznisu“, napisao je Danilov na Tviteru.

Makron je u subotu rekao da Evropa mora da razgovara o tome na koji način da obezbedi Rusiji garancije, kada se ona vrati za pregovarački sto.

„Jedna od suštinskih stvari kojima moramo da se pozabavimo – kao što je predsednik Putin uvek govorio – je strah da će NATO doći pred njegova vrata i raspoređivati oružja koja bi mogla da ugroze Rusiju“, rekao je Makron.

Danilov je danas rekao da misli da je „denuklearizacija i demilitarizacija“ Rusije „najveća garancija za mir u Evropi i čitavom svetu“.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak je rekao da umesto davanja garancija Kremlju, svet mora da dobije bezbednosne garancije „od varvarskih namera posputinovske Rusije“.

To će, međutim, biti moguće tek nakon što sudovi urade svoj posao, posle osuda autora rata protiv Ukrajine i nametanja reparacija, rekao je Podoljak.

Komentari

Vaš komentar