Ukrajinska nuklearna elektrana van kontrole, UN upozorava na moguću katastrofu

Svet 03. avg 202211:103 komentara
nuklearna centrala zaporožje ukrajina ruski vojnik
Tanjug/AP Photo, File

Najveća evropska nuklearna elektrana u Ukrajini je "potpuno van kontrole" a Rusija i Ukrajina moraju hitno da dozvole stručnjacima posetu kompleksu kako bi se stabilizovala situacija i izbegla nuklearna katastrofa, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Pročitajte još:

Grosi je rekao da je situacija svakim danom sve opasnija u fabrici u Zaporožju u gradu Enerhodar na jugoistoku, koju su ruske trupe zauzele početkom marta ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu.

„U elektrani je prekršen svaki princip nuklearne bezbednosti. Ono što je u pitanju je izuzetno ozbiljno i opasno“, rekao je on. Grosi je rekao da integritet fabrike nije poštovan zbog granatiranja Zaporožja na početku rata.

Postoji „paradoksalna situacija“ u kojoj elektranu kontroliše Rusija, ali njeno ukrajinsko osoblje nastavlja da vodi nuklearne operacije, što dovodi do neizbežne tenzije i sukoba, rekao je on.

Grosi je dodao da iako IAEA ima neke kontakte sa osobljem nuklearne elektrane, oni su „nepotpuni“ i sa velikim smetnjama. On je dodao da je lanac snabdevanja opremom i rezervnim delovima prekinut i da nije siguran da fabrika dobija sve što joj je potrebno.

„IAEA takodje treba da izvrši veoma važne inspekcije kako bi osigurala da je nuklearni materijal zaštićen, tamo ima mnogo nuklearnog materijala koji treba pregledati“, rekao je on.

IAEA mora da ode u Zaporožje, kao i u Černobilj, da utvrdi činjenice o tome šta se tamo zapravo dešava, da izvrši popravke i inspekcije i „da spreči da se dogodi nuklearni udes“, rekao je Grosi zbog čega bi njemu i njegovom timu bila potrebna zaštita da bi došli do fabrike i hitna saradnja Rusije i Ukrajine.

Komentari

Vaš komentar