Ukrajinska vicepremijerka: Rusija počinila genocid, silovali i ubijali žene

Svet 20. mar 202212:02 > 16:08 komentara
Jeff Overs/BBC/Handout via REUTERS

Zamenica ukrajinskog premijera optužila je Rusiju da je "počinila genocid" tokom invazije na njenu zemlju, a tvrdi i da su ruski vojnici silovali, pa ubijali ukrajinske žene.

Govoreći za Skaj, Olha Stefanišina je rekla da „apsolutno veruje“ da je ruski režim počinio akte genocida i dodala da su predsednik Vladimir Putin i lideri u Kremlju „ratni zločinci“.

Povezano:

Stefanišina tvrdi da je broj „civilnih žrtava“ ubijenih i povređenih tokom ruske invazije „daleko veći od broja oružanih snaga Ukrajine“. Ona tvrdi da su ruski vojnici „žene satima silovali, a zatim ubijali“.

Ali, kako je obećala, Ukrajina će se odupirati „onoliko dugo koliko bude potrebno“. Stefanišina je navela da će državni tužilac tražiti da se ruske trupe optuže za ratne zločine, napominjući da je oko 2.000 slučajeva već otvoreno.

Ona je pohvalila turske i izraelske lidere za njihovu ulogu u nastojanju da se postigne mirovni sporazum, ali je upozorila da Ukrajina neće pristati ni na kakvo rešenje kojim bi Rusija polagala pravo na njihovu teritoriju, što je, kako je rekla, „crvena linija“ zemlje u razgovorima.

Međutim, ona je navela da možda ima prostora za razgovore o „reintegraciji“ separatističkih istočnih regiona koji su „okupirani“ poslednjih osam godina, prenosi BBC.

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.