Ukrajinska vojska: Jedan vojnik poginuo u sukobima sa separatistima

Svet 19. feb 202210:23 > 10:307 komentara
Ukrajinska vojska
Izvor: Press Service of the Ukrainian Air Assault Forces/Handout via REUTERS

Ukrajinski vojnik poginuo je u sukobima sa separatistima koje podržava Moskva na istoku zemlje, saopštila je ukrajinska vojska.

„U granatiranju smrtno je stradao jedan ukrajinski vojnik od eksplozije granate“, saopštila je vojna komanda za istok Ukrajine.

Ukrajinske oružane snage i proruski separatisti uzajamno se optužuju za teška kršenja primirja na istoku Ukrajine.

Povezane vesti

Ukrajinska vojska prijavila da je do 7.00 jutros bilo 66 razmena artiljerijske vatre na gradove na liniji fronta, kalibra 82 i 110 milimetara, što je posebno visok broj. Najmanje jedan ukrajinski vojnik poginuo je u tom granatiranju.

Ukrajinska vojska je navela da kontroliše situaciju i da „nastavlja misiju potiskivanja oružane agresije Rusije“.

Moskva negira da je umešana u taj sukob i kaže da se radi o unutrašnjim pitanjima Ukrajine, međutim Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) redovno javlja u poslednjih osam godina od kada traje taj sukob da oružje prelazi iz Rusije ka separatističkim oblastima.

Separatisti u regionu Donjeck i Lugansk koji optužuju Kijev da hoće da povrati tu oblast pod svoju kontrolu, ocenili su da je situacija „kritična“ i proglasili su opštu mobilizaciju.

Posmatrači OEBS-a javili su da su konstatovali „spektakularno povećanje“ kršenja primirja u toj oblasti, i da ih je bilo ukupno 870 u petak.

MIP Ukrajine: Neistinite tvrdnje Rusije

Neistinite su tvrdnje Rusije da ukrajinske vlasti nameravaju da pokrenu ofanzivu na privremeno okupiranim proruskim teritorijama Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Ističe se takođe da Ukrajina ne sprovodi niti planira ikakve sabotaže u Donbasu.

„Kategorički odbacujemo pokušaje Rusije da zaoštri ionako napetu bezbednosnu situaciju. Ostajemo nepokolebljivo odani političko-diplomatskom rešenju i zajedno s našim partnerima ulažemo maksimalne napore da smanjimo tenzije i održimo situaciju u skladu sa diplomatskim dijalogom“, kaže se u saopštenju ukrajinskog MIP.

Ukrajina optužuje Rusiju da pokreće kampanju za širenje masovnih dezinformacija, povećava broj granatiranja ukrajinskih položaja i civilne infrastrukture oružjem zabranjenim Minskim sporazumima i eskalira bezbednosnu situaciju.

Pozivamo međunarodnu zajednicu, strane države i međunarodne organizacije da odmah osude provokacije Ruske Federacije i njenih okupatorskih uprava u Donbasu, koje podrivaju proces političko-diplomatskog rešavanja, kaže se u saopštenju ukrajinskog MIP.

Komentari

Vaš komentar