Ukrajinska vojska: Rusija regrutuje bivše vojnike da bi nadoknadila gubitke

Svet 23. mar 202208:30 0 komentara
Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Ukrajinska vojska tvrdi da je Rusija pribegla regrutovanju bivših vojnika kako bi se priključili ratu u Ukrajini i tako nadoknadili velike gubitke Moskve.

Vojni zvaničnici aktivno regrutuju bivše vojnike, posebno one „koji već imaju iskustva u borbama“, navela je ukrajinska vojska u objavi na Fejsbuku.

Povezane vesti

Ona takođe tvrdi da su ruske snage „na određenim pravcima demoralisane“, dok Ukrajina nastavlja da drži liniju fronta u različitim delovima zemlje, uključujući istočne i južne regione. Dodaje se da sprovodi „kružnu odbranu“ u Marijupolju, strateškom lučkom gradu na Azovskom moru, gde je, kako je navedeno, više od 100.000 ljudi zarobljeno, bez hrane, vode i lekova.

Zapadne obaveštajne službe su navele da je rusko napredovanje u Ukrajini i dalje zakočeno, dok trupe ruskog predsednika Vladimira Putina zauzimaju odbrambene pozicije u svojim nastojanjima da opkole velike ukrajinske gradove.

Prema poslednjim procenama Instituta za istraživanje rata, ruske snage nisu ove sedmice preduzele nijedan veći napad.

Ukrajinska vojska takođe navodi da postoje vidni napori da se poveća rusko i belorusko vojno prisustvo duž ukrajinske granice, ali nije iznela više detalja. Belorusija za sada ne učestvuje zvanično u ratu, ali pruža podršku Rusiji.

Vojska Ukrajine je takođe navela da proverava izveštaje da su protivnici rata u Belorusiji uklonili železničku vezu između njihove zemlje i Ukrajine.

BBC nije uspeo da potvrdi ove navode.

Sve o ratu u Ukrajini pročitajte na našoj stranici Rat u Ukrajini i u BLOGU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!