Ukrajinske snage dobile naredbu za povlačenje iz Severodonjecka

Svet 24. jun 202208:45 > 08:4791 komentara
Izvor: Aris Messinis/AFP

Ukrajinske snage dobile su naređenje da se povuku iz grada Severodonjecka na istoku zemlje gde se u toku žestoke borbe s ruskim snagama, izjvio je guverner Luganska Sergej Gajdaj, javlja AFP.

#related-news_0

„Ukrajinske oružane snage moraće da se povuku iz Severodonjecka. Dobile su takvo naređenje“, objavio je na Telegramu Gajdaj.

Neki od najžešćih sukoba od početka ruske invaziji na Ukrajinu vodili su se upravo u Severodonjecku, gde borbe za svaku ulicu traju više od mesec dana, a Rusija polako napreduje.

„Ostajanje na pozicijama razbijenim tokom mnogo meseci samo zbog ostanka tamo nema smisla“, ocenio je ranije Gajdaj, najavljujući moguće povlačenje.

On nije rekao hoće li se vojska povući odmah ili postoji neki drugi vremenski okvir.

Bitka za Severodonjeck ključna je za Rusiju da uspostavi kontrolu nad preostalim delom regije Lugansk, gde bi samo Lisičank ostao pod kontrolom Ukrajine ako bi Severodonjeck pao, podseća francuska agencija.

Lugansk je jedna od dve regije koje čine Donbas, područje koje Rusija i ruski separatisti na istoku Ukrajine žele u potpunosti da osvoje.

„Na mnoge načine, sudbina Donbasa odlučuje se ovdje“, rekao je nedavno predsjednik Volodimir Zelenskij, misleći na Sjeverodoneck.

Sve vesti u vezi sa Ukrajinom čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar