Ukrajinske vlasti tvrde da su ruske trupe uništile laboratoriju u Černobilju

Svet 23. mar 202207:18 2 komentara
REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

Ruske trupe koje su okupirale nuklearnu centralu Černobilj su "opljačkale i uništile" laboratoriju u toj nuklearki, tvrde ukrajinske vlasti.

Dražavna agencija Ukrajine za upravljanje zonom isključenja saopštila je da su Rusi oštetili njihovu Centralnu analitičku laboratoriju, koja je obrađivala mnogo radioaktivnog otpada, prenosi BBC.

Povezane vesti

Ta agencija je na Fejsbuku objavila da je laboratorija imala „visoko aktivne uzorke i uzorke radionuklida, koji su danas u rukama neprijatelja“.

Laboratorija, čije je postavljanje koštalo oko šest miliona evra, takođe je sadržala „vrednu analitičku opremu“ koja nije bila dostupna nigde u Evropi, navodi ukrajinska agencija.

Černobilj, mesto najgoreg nuklearnog incidenta na svetu 1986. godine, nije više u pogonu, ali i dalje zahteva stalno upravljanje.

Rusi su ovu nuklearku zauzeli prvih dana rata krajem prošlog meseca i nedeljama držali tamošnje radnike, pre nego što su pušteni.

Bivša nuklearna centrala i dalje izaziva veliku zabrinutost, a ranije ove nedelje ukrajinski parlament je izvestio da su u blizini nje izbili šumski požari, snimljeni satelitskim snimcima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare