Ukrajinski ministar odbrane na udaru kritika

Svet 23. jan 202322:21
Izvor: REUTERS/Gleb Garanich

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov, jedno od najistaknutijih lica rata protiv Rusije, sada je na udaru kritika na unutrašnjem frontu dok istrage o korupciji u vladi potresaju zemlju.

Kijevski zvaničnici su se trudili tokom rata da pokažu da se nacija okuplja i čisti od korupcije u pokušaju da zacrta kurs ka EU, pa su otkrića dve istrage na najvišem nivou došle kao težak udarac, prenosi briselski portal Politiko.

Obe istrage se odnose na ratno profiterstvo, a predsednik Volodimir Zelenski je u nedelju uveče odmah obećao akciju. Slučaj koji je uključivao Ministarstvo odbrane uključivao je kupovinu vojnih obroka po naduvanim cenama, što je postala glavna vest u Kijevu.

Gotovo istovremeno, zamenik ministra za infrastrukturu je smenjen u slučaju povezanom sa preskupom javnom nabavkom električnih generatora, a Nacionalni antikorupcijski biro saopštio je da istražuje oba slučaja.

„Ova nedelja će biti vreme za odgovarajuće odluke. Ne želim da ih sada najavljujem, ali sve će biti pošteno. U svakoj situaciji ćemo sve detaljno analizirati. Pitanja vezana za energetiku i nabavke, odnosi centralne vlasti i regiona, sve što se tiče nabavki za vojsku“, rekao je Zelenski.

Iako Reznikov nije lično potpisao ugovor o hrani i ugostiteljstvu za odbranu vredan 326 miliona evra, novinari i posmatrači kažu da on snosi konačnu odgovornost i podsećaju da je javno izjavio svoju nultu toleranciju prema korupciji.

Reznikov je te optužbe nazvao klevetničkom kampanjom čiji je cilj podrivanje poverenja u Ministarstvo odbrane i urušavanje njegovog ugleda kod međunarodnih partnera.

Dok Reznikov energično brani ugovor ministarstva, zamenik ministra za zajednice, teritorije i razvoj infrastrukture Vasil Lozinski je odmah smenjen. Nacionalni antikorupcijski biro saopštio je da je on uhapšen dok je primao mito od 400.000 dolara za omogućavanje preskupe kupovine opreme za proizvodnju električne energije.

Istraživački novinar i osnivač istraživačkog veb-sajta „Naš novac“ Jurij Nikolov, koji je objavio priču o nabavkama za odbranu, kaže da želi da vidi akciju, a ne samo obećanja političara.

Sada Ukrajina ima jedinstvenu priliku da pokaže da nije kao Rusija, gde peru novac za sve. Ako neko želi da nam ukrade milione evra tokom rata, kada je naša ekonomija 60 odsto zavisna od pomoći EU, moramo da ga zaustavimo, rekao je Nikolov Politiku.

Nikolov više od 10 godina istražuje korupciju u vezi sa državnim nabavkama. Kao i mnogi drugi ukrajinski novinari i on je prestao da kritikuje vladu kako ne bi narušio poverenje u ukrajinske lidere tokom invazije.

Međutim, od kraja leta njegovi izvori u vladi počeli su da ga upozoravaju na sumnjive nabavke za odbranu, skrivene od javnosti. Potom su mu u decembru njegovi izvori u oružanim snagama poslali ugovor o ishrani i ugostiteljskim uslugama vredan 326 miliona evra, koji je potpisan sa firmom povezanom sa bivšim zvaničnicima Ministarstva odbrane.

Ugovorom je predviđeno da ukrajinske vojne jedinice stacionirane u Poltavskoj, Sumskoj, Kijevskoj, Žitomirskoj, Černigovskoj i Čerkaskoj oblasti dobijaju prehrambene proizvode po cenama koje su dva do tri puta veće od onih na tržištu. Pritom su te jedinice bile stacionirane daleko od linije fronta, gde isporuke zaista mogu da budu skuplje.

Reznikov tvrdi da su neki od nalaza Nikolova, poput informacije o naduvanim cenama jaja, samo „tehnička greška snabdevača, koji je hteo da napiše cenu jaja u kilogramima, a ne po komadu“, iako je u svim prethodnim ugovorima cena jaja navođena po komadu.

Sada se obavljaju dodatne interne provere svih ugovora, vojne jedinice proveravaju kataloge, ispravljaju se tehničke greške i pripremaju se dodatni ugovori o snabdevanju u okviru proverenih parametara državnog budžeta, rekao je Reznikov.

Dodao je i da je osoba koja je novinaru dala kopiju ugovora počinila krivično delo i da će služba bezbednosti Ukrajine istražiti curenje podataka i motive koji stoje iza toga.