Međusobne optužbe Rusije i Ukrajine o pripremanju vojnih akcija

Svet 03. dec 202119:12 > 20:27 6 komentara
Vadim Savitsky/Russian Defence Ministry/AFP (ilustracija)

Ukrajinski ministar odbrane Oleksej Reznjikov optužio je Rusiju da se sprema na moguću vojnu akciju velikih razmera idućeg meseca i da je navodno nagomilala više od 94.000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom. Rusija demantovala optužbe i uzvratila da Ukrajina sprema vojnu ofanzivu.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE), Reznjikov je u parlamentu rekao da Kijev neće poticati napetosti na tom području, ali da će „Ukrajina uzvratiti, ako bude potrebno“.

„Što bolje radimo zajedno s našim (zapadnim) partnerima, to će biti manje pretnje od eskalacije. Način da se izbegne eskalacija je da cijena moguće eskalacije bude neprihvatljiva za agresora. Ukrajinu najviše zanima politički i diplomatski dogovor“, dodao je ukrajinski ministar.

RSE navodi da su izveštaji o navodnom ruskom grupisanju vojske u blizini ukrajinske granice poslednjih sedmica podstakli SAD i neke njihove saveznike u NATO da u poslednjih nekoliko dana ponove svoju podršku nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je juče Rusiju da povuče svoje vojnike raspoređene u blizini Ukrajine i zaoložio se za diplomatsko rešenje za eskalaciju napetosti u regionu, upozorivši Moskvu na „veliku cenu“ u slučaju agresije na susednu državu.

Moskva odbacila optužbe i optužila Ukrajinu za spremanje vojne ofanzive

Rusija je odgovorila optužbama i navela da Ukrajinu i SAD pokušavaju da destabilizaciju situaciju. Takođe, nagovestila je mogućnost da Kijev priprema ofanzivu na istoku zemlje, javlja Rojters.

U Moskvi se ističe da Rusija ne planira nikakve ofanzivne akcije na istoku Ukrajine i da će učiniti sve da se spreči eskalacija u regionu, objavila je ruska državna novinska agencija Interfaks.

„To je glupost, nema nikakve eskalacije. Imamo pravo da pomeramo trupe na našoj teritoriji“, rekao je Ušakov.

Ukrajina i njeni saveznici u NATO zabrinuti su zbog kretanja ruskih trupa u blizini ukrajinskih granica ove godine, što je izazvalo strepnje da bi tinjajući sukob u istočnoj Ukrajini mogao da preraste u otvoreni rat.

Ukrajina je tokom nedelje od saveznika iz Evropske unije i NATO zatražila da pripreme odgovor sankcijama kako bi odbili ofanzivu Rusije

Komentari (6)

Vidi sve komentare