Ukrajinski ministar traži jače sankcije Rusiji i prestanak kupovine ruske nafte

Svet 05. mar 202221:31 > 22:22 46 komentara
Olivier Douliery/Pool via REUTERS

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je tokom televizijskog obraćanja da Kijev traži novi paket sankcija Rusiji, poziva na prestanak kupovine ruske nafte i traži pomoć u avionima, prenosi CNN.

Kako je rekao, oni bi trebalo da uključe, između ostalog i to da Sberbank bude isključena u SWIFT sistema, zatim „zatvaranje evropskih luka za ruske brodove, zatvaranje pristupa Rusiji kriptovalutama i prestanak kupovine ruske nafte“.

„Ruska nafta danas miriše na ukrajinsku krv“, rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine i dodao da je kupovina te nafte „finansiranje ruskih ratnih zločina“.

On je ponovio poziv Ukrajine međunarodnim saveznicima da zaštite ukrajinski vazdušni prostor od „neselektivnog i varvarskog bombardovanja od strane Rusa“ i da obezbede njegovoj  zemlji „borbene avione i ozbiljnu protivvazdušnu odbranu, rakete i oružje“. Podsetimo, i predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski zatražio je ranije danas pomoć, navodeći da su im potrebni borbeni avioni i dronovi.

„Moja poruka svetu je jasna. Kako svi evropski i drugi lideri na svim ceremonijama tokom godine ponavljaju te odvojene reči – „nikad više“, sada treba da pokažu delima da stoje pri tim rečima“, naveo je ministar Kuleba u obraćanju, komentarišući poruke koje se upućuju kada se svet seća nacističkih bombardovanja evropskih prestonica tokom Drugog svetskog rata. „Dokažite sada da ste naučili lekcije iz prošlosti, da se brutalna sila mora zaustaviti pre nego što uvuiče u konflikt ceo kontinent“, dodao je.

Ministar je pohvalio „mirne demonstrante“ u južnom hradu Hersonu, koji su, kako je rekao, demonstrirali ispred naoružanih ruskih osvajača, poručivši im da su „oni Ukrajinci i da njihov grad pripada Ukrajini“.

„Rusija izgubila 10.000 vojnika“

Kuleba je ponovio tvrdnju predsednika Volodimira Zelenskog da je Rusija izgubila više od 10.000 vojnika. Kuleba je u video poruci koju je objavila ukrajinska vlada rekao da su Rusi izgubili desetine aviona i stotine oklopnih vozila.

Asošiejted pres navodi da nije mogao da proveri te tvrdnje jer ruska vojska ne saopštava redovno informacije o svojim žrtvama, prenosi Beta. U sredu su rekli da je 498 vojnika poginulo. „Ukrajina krvari, ali Ukrajina nije pala i stoji (sa) obema nogama na zemlji“, rekao je Kuleba.

O situaciji u Ukrajini čitajte u BLOGU UŽIVO ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare