Ukrajinski premijer: Marijupolj još uvek nije pao, borićemo se do kraja

Svet 17. apr 202217:0117 komentara
Izvor: REUTERS/Alexander Ermochenko/File Photo

Ukrajinske snage u lučkom gradu Marijupolju i dalje se bore i nisu se predale, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmigalj. „Grad još uvek nije pao. Još uvek postoje naše vojne snage, naši vojnici, tako da će se boriti do kraja, a za sada su još uvek u Marijupolju“, rekao je Šmigalj.

„Ni jedan veliki grad u Ukrajini nije pao. Samo je Herson pod kontrolom ruskih vojnih snaga, ali su svi ostali gradovi pod kontrolom Ukrajine“, nastavio je on, dodajući da su neki od gradova u okolnim oblastima „opkoljeni, ali i dalje pod kontrolom Ukrajine“, prenosi CNN.

On je rekao da je više od 900 ukrajinskih gradova, naselja i sela oslobođeno od ruske okupacije otkako je Moskva preuzela kontrolu nakon što je invazija počela krajem februara.

„I dalje se borimo i trenutno imamo bitku u regionu Donbasa, ali nemamo nameru da se predamo“, rekao je Šmigalj.

Odgovarajući na pitanje o trenutnom stanju diplomatije, rekao je „Ukrajina će se pripremiti da zaustavi ovaj rat“ ako je „moguć diplomatski način“.

Međutim, ako Rusija nije voljna da vodi pregovore, rekao je „nećemo se predati, nećemo napustiti svoju zemlju, naše porodice, našu zemlju, borićemo se apsolutno do kraja, do pobede u ovom ratu“.

Šmigalj je takođe zahvalio Sjedinjenim Državama i drugim partnerima na podršci u obezbeđivanju municije, humanitarne i finansijske pomoći.

„Imamo deficit budžeta oko 5 milijardi dolara mesečno tokom svakog meseca rata. Dakle, cenimo i veoma smo zahvalni (zahvalni) za svaku finansijsku podršku Sjedinjenih Država i svih naših međunarodnih partnera“, rekao je on.

Ukrajina će tražiti finansijsku podršku od Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i američkog trezora na sastancima ove nedelje u Vašingtonu, rekao je premijer.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar