Ukrajinski puk Azov u centru propagandnog rata – neonacisti ili junaci

Svet 27. mar 202207:38 > 08:23 97 komentara
REUTERS/Alexander Ermochenko

Jedni ih nazivaju ratnim herojima, drugi neonacistima - ukrajinski puk Azov nalazi se u centru propagandnog rata između Kijeva i Moskve koja tvrdi da nastoji da "denacifikuje" Ukrajinu.

Jedinica za specijalne operacije Azov, ranije poznata kao „Azovski bataljon“, a sada kao „Puk Azov“, česta je tema proruskih objava na društvenim mrežama, uključujući i ruskih ambasada u Parizu, Londonu i drugde.

Puk je trenutno utaboren u južnom lučkom gradu Marijupolju i bori se za grad koji je svedočio nekim od najtežih oblika ratovanja otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. februara.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov iskoristio je njihovo prisustvo kako bi opravdao bombardovanje tamošnjeg porodilišta, tvrdeći da su se puk i „ostali radikali“ skrivali u toj zgradi.

Puk su 2014. godine osnovali ekstremni desničari, a njeno prvo borbeno delovanje bilo je protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine.

U međuvremenu je integrisana u ukrajinsku nacionalnu gardu koja je pod zapovedništvom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Andrij Bilecki, bivši član paravojne organizacije „Ukrajinski rodoljub“, jedan je od osnivača puka.

U početku se sastojao uglavnom od dobrovoljaca koji su nosili obeležje, poput takozvanog „Wolfsangela“, koje podseća na simbole SS jedinica u nacističkoj Nemačkoj.

„Junaci Marijupolja“

„Ova je jedinica 2014. zaista imala krajnje desnu pozadinu, osnovali su je ekstremno desni rasisti“, rekao je Andreas Umland sa Stokholmskog centra za istočnoevropske studije.

Ali, u međuvremenu se „deideologizovala“ i postala regularna borbena jedinica, dodao je.

Sada ne regrutuje borce ne osnovu ideologije, već na osnovu „ugleda posebno opake borbene jedinice“, rekao je Umland.

Puk nazvan po Azovskom moru koje se nalazi između Ukrajine i Rusije, proslavio se kada je 2014. pod ukrajinsku kontrolu vratila Marijupolj, koji su bili zauzeli proruski separatisti.

Osam godina kasnije, ponovo se bori za isti grad, za koji se ruski predsednik Vladimir Putin nada da će biti prva veća ruska pobeda u Ukrajini.

Pobeda nad ovom jedinicom bi mu takođe mogla pomoći da opravda tvrdnje o „denacifikaciji“ koje su sveprisutne u ruskoj propagandi. Propagandi koja ukrajinskog vođu Volodimira Zelenskog, koji je Jevrej, naziva vođom „bande narkomana i neonacista“.

Takvim napadima pokušava da se poveća podrška ruskog stanovništva za rat u Ukrajini i zloupotrebljava se kolektivno sećanje o razdoblju Drugog svetskog rata.

„Apsolutno zlo“

„Termini ‘nacizam’ i ‘fašizam’ u ruskom kontekstu prizivaju apsolutno zlo s kojim se ne može pregovarati“, rekao je Sergej Fedijunjin, politolog s Francuskog nacionalnog instituta za orijentalne jezike i civilizacije.

Jedina preostala opcija jeste boriti se protiv toga i uništiti ga, dodao je Fedijunjin.

Ruska propaganda takođe je usmerena protiv ukrajinskih nacionalista koji su se nakon 1945. godine borili protiv Sovjetskog Saveza i njihovog vođu, Stepana Banderu, nacističkog kolaboratora.

Azovski puk se u međuvremenu pridružio propagandnom ratu: objavljuje poruke pobede na platformi Telegram, koje su neretko popraćene snimcima zapaljenih ruskih tenkova, a Ruse nazivaju „pravim fašistima“.

Azov sada funkcioniša kao svaka druga jedinica, „ali sa boljim PR-om“, rekao je Vjačeslav Likačev, analitičar u kijevskom centru za ljudska prava ZMINA.

Njihova odlična reputacija privlači mnoštvo potencijalnih regruta, „pa mogu odabrati bolje“, rekao je Likačev.

Jedinica, koja broji između 2.000 i 3.000 vojnika, zadržala je „Wolfsangel“ oznake, ali Umland kaže da se u Ukrajini ono više ne povezuje s prošlošću.

„Više nema konotaciju fašističkog simbola“, rekao je.

Ultranacionalističke političke snage u Ukrajini u padu su od 2014., rekla je Ana Kolin Lebedev s francuskog univerziteta Paris Nanter.

„Jedan od razloga jeste da je ‘meki’ nacionalizam postao ‘mainstream’ zbog ruskog napada“, objavila je na Tviteru.

Bivši zapovednici Azova, uključujući i Bileckija, ušli su u politiku nakon 2014, ali njihova ekstremno desna platforma nikada nije uspela da postigne značajniji uspeh.

Takođe, otkako je započela ruska invazija, neki od njih su ponovno otišli da ratuju u Azovski puk ili u druge jedinice.

Bilecki se u međuvremenu vratio u Marijupolj gdje je aktivan na platformi Telegram.