Ukrajinski savetnik: Nema ustupaka povodom našeg teritorijalnog integriteta

Svet 04. mar 202217:43 2 komentara
Sergei Kholodilin/BelTA/Handout via REUTERS

Ukrajinska delegacija koja učestvuje u razgovorima sa Rusijom "razume motive" Ruske Federacije u Ukrajini, kazao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak, dodajući da mada je ukrajinska strana svesna "gde Rusija želi da ide", neće biti pravljeni ustupci sa teritorijalnim integritetom Ukrajine.

Podoljak je na pres brifingu u ukrajinskom gradu Lavovu rekao je da su ukrajinsku poziciju „ojačali“ zapadni partneri, dodajući da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski definitivno neće praviti nikakve ustupke koji bi oslabili teritorijalni integritet i slobodu Ukrajine, prenosi CNN.

Povezane vesti

„Pozicija Rusije je oštra, da je bila lakša, ne bi napali Ukrajinu. Ali, pozicija šefa ukrajinskih oružanih snaga je takođe oštra. Pregovori su teški, ali se odvijaju“, kazao je Podoljak.

Njegov pres brifing se odvija dan pošto je održana druga runda razgovora između Ukrajine i Rusije u Belorusiji. Podoljak je juče tvitovao da razgovori nisu doneli očekivani rezultat za Ukrajinu, mada su delegacije uspele da postignu rešenje samo za organizaciju humanitarnih koridora.

Viši savetnik vladajuće ukrajinske partije David Arahamija, koji je takođe učestvovao u razgovorima, kazao je danas da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nije podneo zvaničan zahtev za razgovore sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, dodajući da to ostaje „prerano“ i da su potrebni dalji pregovori pre razgovora njih dvojice. Zelenski je juče poručio da su direktni razgovori Putina i njega jedini način da se okonča rat.

Takođe je ukazao da je Rusija pod pojačanim pritiskom od šire međunarodne zajednice zbog napada njenih snaga na civilne oblasti u Ukrajini.

Povodom ruskog napada na najveću evropsku nuklearku Zaporožje, Arahamija je kazao da su ukrajinski pregovarači predložili slobodnu zonu od 30 kilometara oko svih nuklearnih postrojenja u Ukrajini tokom jučerašnjih razgovora, „i odmah se desilo Zaporožje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare