Ukrali stotine miliona evra: Uhapšen vođa hakerske grupe u Ukrajini

Svet 28. nov 202311:58 3 komentara
Shutterstock

U zajedničkoj akciji policija Ukrajine, Francuske, Nemačke, Norveške i SAD uhapšen je vođa hakerske grupe koja deluje iz Ukrajine i odgovorna je za sajber napade čiji je cilj bio da izvuče stotine miliona evra od svojih žrtava, saopštila je danas Evropska policijska služba (Evropol).

Policija je sinoć sprovela raciju na 30 imanja u zapadnoj i centralnoj Ukrajini, naveo je Evropol, čije je sedište u Hagu.

Tokom te akcije uhapšeni su 32-godišnji muškarac osumnjičen da je vođa bande, kao i četvorica saučesnika.

Više od 20 istražitelja iz Francuske, Nemačke, Norveške i SAD raspoređeno je u Kijevu kako bi pomogli lokalnoj policiji i pravosudnim organima.

Shutterstock

„U naporima bez presedana, policijske i pravosudne vlasti iz sedam zemalja udružile su snage sa Evropolom i Evrodžastom (Eurojust) da razbiju i uhapse ključne ličnosti koje stoje iza velikih hakerskih operacija u Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

Ta grupa hakera napala je organizacije u 71 zemlji, zarazivši oko 250 servera što je dovelo do finansijskog gubitka od nekoliko stotina miliona evra.

„Poznato je da ti hakeri posebno ciljaju velike kompanije i onemogućavaju njihove aktivnosti“, dodao je Evropol u saopštenju.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare