UN: Avganistanu potrebno preko 400 miliona dolara za oporavak od zemljotresa

Svet 21. feb 202415:22 8 komentara
Mohsen KARIMI / AFP

U izveštaju UN objavljenom danas navodi se da će za oporavak i obnovu Avganistana od razornog zemljotresa, koji je pogodio tu zemlju u oktobru i kada je poginulo oko 2.000 ljudi, biti potrebno preko 400 miliona dolara (370 miliona evra).

Zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale, koji je 7. oktobra 2023. godine pogodio provinciju Herat na zapadu Avganistana, sravnio je čitava sela, ostavio hiljade povređenih i veliki broj ljudi bez krova nad glavom.

U izveštaju UN, sastavljenim u saradnji sa Svetskom bankom, Evropskom unijom i Azijskom razvojnom bankom procenjuje se da „postoji hitna potreba za 400 miliona dolara da bi se finansirao oporavak i rekonstrukcija u provinciji Herat.“

Po podacima iz izveštaja, okruzi Herat, Inđil i Zindajan su najteže pogođeni, pri čemu su najviše stradale ruralne zajednice.

U izveštaju se navodi da prioritet treba da bude vraćanje pristupa osnovnim uslugama i izgradnji stambenih objekata sigurnih od zemljotresa, posebno za porodice koje su najviše pogođene. Rečeno je da se njihova procena hitnih potreba oslanja na podatke sa terena, javno dostupne informacije i analitiku.

U istraživanju je bilo uključeno devet okruga sa otprilike 2,2 milona stanovnika i u izveštaju se nudi detaljna analiza broja pogođenih, uključujući kategorije kao što su trudnice, bebe i osobe sa invaliditetom.

Zemljotresi su česta pojava u Avganistanu koji se nalazi na mestu spajanja više rasednih linija i između tri tektonske ploče.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare