UN: Humanitarna situacija na severu Etiopije zastrašujuća

Svet 05. feb 202114:31 > 14:321 komentar
Etiopija
REUTERS/Mohamed Nureldin Abdallah/File Photo

Ujedinjene nacije (UN) objavile su da je humanitarna situacija u severnom regionu Tigraj u Etiopiji zastrašujuća i brzo se pogoršava, prenosi Anadolija.

U izveštaju Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) navedeno je da u mnoga područja u provinciji Tigraj, gde je izvedena vojna operacija protiv pobunjenog Narodnooslobodilačkog fronta Tigraj (TPLF), nisu mogli da isporuče humanitarnu pomoć.

Povezane vesti

U izveštaju je navedeno da, iako puni uticaj rata još nije jasno vidljiv, radnici humanitarne pomoći na terenu navode da glad raste, te da su hitno potrebne zalihe vode i medicinske potrepštine.

Informacije o zločinima poput nasilja nad civilima i otmice, prisilnog povratka izbeglica i raseljenih osoba i seksualnog nasilja i dalje pristižu, a primećeno je da te informacije nisu mogle biti potvrđene zbog ograničenja pristupa različitim delovima tog područja.

„Iako su prošla tri meseca od borbi u Tigraju, humanitarna situacija u celom regione je zastrašujuća i nastavlja brzo da se pogoršava“, navodi se u izveštaju.

Etiopija je 4. novembra proglasila vanredno stanje u severnoj oblasti Tigraj, nakon što je premijer naredio vojsci da se suprotstavi Regionalnoj vladi, za koju tvrdi da je tokom noći izvela smrtonosni napad na vojnu bazu.

Proglašenje šestomesečnog vanrednog stanja je usledilo nakon saopštenja iz kabineta premijera Ahmeda da je napadom dobro naoružane Narodnooslobodilačkog fronta Tigraja „pređena crvena linija“.

Komentari

Vaš komentar