UN: Izvoz žitarica iz Ukrajine u narednim danima

Svet 26. jul 202212:441 komentar
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/

Ujedinjene nacije su saopštile da izvoz žitarica iz Ukrajine treba da počne u narednim danima i ujedno osudile rusko granatiranje crnomorske luke Odesa samo nekoliko sati posle dogovora da se obnovi izvoz žitarica. Žitarice će se izvoziti iz Odese, Černomorska i Južnog, saoptšio je portparol UN Fahran Kan i dodao da UN žele da obezbede uslove za sigurno putovanje brodova, piše Glas Amerike (VOA).

Ipak, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kazao je da Rusija nije preuzela nikakve obaveze na potpisivanju dogovora u Istanbulu, koje bi zabranile da izvodi „specijalnu operaciju“, uništava vojnu infrastrukturu i druge vojne mete.

Povezane vesti

Moskva je saopštila da udari na vojne instalacije u Odesi ne treba da utiču na sporazum o izvozu žita, što je u suprotnosti za saopštenjem Bele kuće koja je nakon osude izrazila sumnje da napad dovodi u pitanje dogovor Moskve i Kijeva.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da udari nisu povezani sa infrastrukturom koja se koristi za izvoz žitarica.

Ukrajisnke snage su saopštile da rade na tome da obnove izvoz, u skladu sa dogovorima koje su Kijev i Moskva potpisali u petak. Ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov najavio je da bi izvoz mogao da bude obnovljen u sredu.

UN i Turska pomogle su da se postigne dogovor, kojim se poziva ruska flota u Crnom moru da obezbedi prolaz kroz područja koja je Rusija blokirala od početka invazije na Ukrajinu.

Komentari

Vaš komentar