UN odobrile rezoluciju kojom se osuđuje ruska aneksija, podržala je i Srbija

Svet 12. okt 202222:48 127 komentara
Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je većinom glasova odobrila rezoluciju kojom se Rusiji poručuje da je aneksija četiri ukrajinske teritorije nezakonita i nevažeća, preneo je CNN. Rezoluciju su podržale 143 zemlje, među kojima je i Srbija.

Protiv su bile Rusija, Belorusija, Sirija, Severna Koreja i Nikaragva. Od glasanja se uzdržalo 35 zemalja.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom tvitu nazvao rezoluciju „istorijskom“ i zahvalio se državama koje su je podržale.

„Rusija će odgovarati. EU će stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno“, napisao je na Tviteru šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Rezolucijom Generalne skupštine UN pozivaju se sve države i međunarodne organizacije da ne priznaju bilo kakvu promenu statusa četiri regiona u istočnoj Ukrajini i zahteva da Rusija odmah i bezuslovno poništi svoje odluke. Ovo je četvrta rezolucija Generalne skupštine UN od početka rata u Ukrajini kojom se Rusija osuđuje zbog invazije na tu zemlju.

Tokom vanredne sednice o Ukrajini, američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da je glasanje „važno ne samo za budućnost Ukrajine i Evrope, već i za same temelje te institucije“.

„Dakle, hajde da danas pošaljemo jasnu poruku. Ove Ujedinjene nacije neće tolerisati pokušaje ilegalne aneksije. Mi to nikada nećemo priznati. Ove Ujedinjene nacije neće tolerisati silom otimanje zemlje suseda. Mi ćemo se tome suprotstaviti. Ujedinjene nacije neće tolerisati uništavanje Povelje UN. Mi ćemo je braniti“, rekla je ona, preneo je CNN.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare