UN: Podsaharska Afrika je novi epicentar islamskog ekstremizma

Svet 07. feb 202312:243 komentara
Tanjug/AP Photo/Sunday Alamba, File

Novi globalni epicentar islamskog ekstremizma nalazi se u podsaharskoj Africi gde se ekstremističkim grupama sve više članova pridružuje iz ekonomskih, a sve manje zbog verskih razloga, saopšteno je iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

U saopštenju se navodi da je zabeleženo povećanje broja novih članova, 92 odsto, koji se naoružanim ekstremističkim grupama pridružuju iz ekonomskih razloga u odnosu na prethodni izveštaj iz 2017. godine.

U isto vreme broj osoba koje se pridružuju ekstremističkim grupama iz verskih razloga smanjio se za 57 odsto.

Na živote velikog broja stanovnika Afrike uticala je pandemija korona virusa, visoka inflacija i klimatske promene, navodi se u izveštaju UNDP.

Izveštaj se zasniva na odgovorima oko 2.200 ispitanika iz osam afričkih država, Burkine Faso, Kameruna, Čada, Malija, Nigera, Nigerije, Somalije i Sudana.

Više od 1.000 ispitanika su bivši članovi ekstremističkih grupa, bilo da su dobrovoljno pristupili, ili prisilno regrutovani.

Širom Afrike je od 2017. godine zabeleženo 4.155 napada u kojima je poginulo 18.417 osoba, od čega najveći broj u Somaliji.

Ispitanici koje je UNDP intervjuisao su članovi različitih ekstremističkih grupa širom kontinenta među kojima su Haram u Nigeriji, Al Šabab u Somaliji koji je veran Al Kaidi i JNIM u zapadnom delu Afrike, koji je saveznik Islamske države.

Administrator UNDP-a Ačim Steiner izjavio je da je „podsaharska Afrika postala novi globalni epicentar nasilnog ekstremizma sa 48 odsto smrtnih slučajeva u terorizmu u svetu 2021. godine“.

Oni koji su napustili ekstremističke grupe naveli su neispunjena očekivanja, posebno nedostatak trajnih finansijskih beneficija i odsustvo poverenja u ekstremističke lidere kao glavne razloge za odustajanje.

„Istraživanja pokazuju da je manja verovatnoća da će se oni koji odluče da se odvoje od nasilnog ekstremizma ponovo pridružiti i regrutovati druge“, navodi se u izveštaju.

UNDP preporučuje omogućavanje boljih osnovnih usluga, među kojima je dobrobit dece, obrazovanje i kvalitetan život, kako bi se sprečilo da se ljudi dobrovoljno pridružuju ekstremističkim grupama.

Komentari

Vaš komentar