UN pokreće istragu kršenja ljudskih prava na palestinskim teritorijama

Svet 27. maj 202120:111 komentar
Izvor: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Savet UN za ljudska prava odlučio je da se pokrene međunarodna istraga kršenja ljudskih prava na palestinskim teritorijama i u Izraelu od početka aprila, kao i da se istraže i koreni napetosti.

Rezolucija o istrazi je usvojena sa 24 glasa „za“, devet protiv i 14 uzdržanih na vanrednom sastanku Saveta na zahtev Pakistana u ime Organizacije islamske saradnje i Palestinske uprave, preneo je Frans pres.

povezane vesti

U rezoluciji, koju skoro sigurno Izrael neće poštovati, se poziva na stvaranje stalne „komisije za istragu“, najmoćnijeg sredstva na raspolaganju Saveta da nadgleda i izveštava o kršenju ljudskih prava, navodi Asošijeted pres i dodaje da će to biti prva takva komisija sa tekućim mandatom.

Na otvaranju sastanka, visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele je rekla da su izraelske snage možda počinile ratne zločine i kritikovala palestinski islamistički Hamas za kršenje medjunarodnog prava tokom jedanestodnevnog rata okončanog u prošli petak prekidom vatre.

Komisija će takodje istraživati „uzroke napetosti koja se ponavlja, nestabilnosti i odugovlačenja sukoba“, uključujući diskriminaciju i represiju.

S obzirom da je bilo pokazatelja da će rezolucija biti usvojena dodate su oštrije odredbe i u izmenjenom tekstu se pozivaju države da se uzdrže od „transfera oružja“ i mada nije navedeno koje, piše da to važi u slučaju kada se procenjuje da takvo oružje može biti iskorišćeno da se počine ozbiljna kršenja ljudskih prava ili humanitarnog prava.

Kina i Rusija su glasale „za“, a nekoliko zapadnih i afričkih zemalja je glasalo protiv, prenosi Asošiejted pres.

Britanski ambasador Sajmom Manli (Manley) je ocenio da se time rizikuje pooštravanje pozicija obe strane a austrijska ambasadorka Elizabet Tihi Fislberger je rekla da je na sastanku nastavljena praksa izdvajanja Izraela radi kritikovanja u Savetu za ljudska prava.

Predstavnica Rusije Olga Voroncova je rekla da njena zemlja podržava rezoluciju, ocenivši da ona „ima za cilj utvrdjivanje svih činjenica koje stoje iz navodnih kršenja u proteklom periodu“.

Izrael je pozvao prijateljske zemlje da se usprotive sastanku i SAD koje nisu član Saveta, a koji čini 47 zemalja, nisu učestvovale, ni kao posmatrač.

Više zemalja je osudilo najnovije nasilje i apelovalo da se ukaže na korene bliskoistočnog sukoba.

Visoka komesarka je prethodno pozvala Izrael da dopusti nezavisnu istragu svojih vojnih akcija u najnovijem talasu smrtonosnog nasilja u kome je poginulo više od 250 ljudi, najviše Palestinaca, i razoreni su veliki delovi Gaze.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi je poginulo najmanje 248 ljudi, medju njima 66 dece i 39 žena. U Izraelu je poginulo 12 osoba, uključujući dvoje dece.

Komentari

Vaš komentar