UN pozivaju na popravku luka u Jemenu da bi se sprečila opasnost od gladi

Svet 26. apr 202123:472 komentara
Shutterstock

UN su zatražile brzu popravku dve luke na jugu Jemena da bi se smanjili troškovi uvoza hrane u toj ratom zahvaćenoj zemlji kojoj preti velika glad.

Luke Aden i Mukala su dve od četiri luke ulaska hrane i međunarodne pomoći u Jemen, gde se odvija najveća humanitarna katastrofa na svetu, prenele su Ujedinjene nacije.

U toj zemlji se šest godina vodi rat između vlade i Huti pobunjenika.

„Popravka luka bi smanjila troškove hrane u Jemenu“, rekao je za Frans pres Auke Lutsma, predstavnik UN Programa za razvoj (UNDP) u Jemenu.

On je rekao da je glad koja preti Jemenu pitanje raspoloživosti hrane po dostupnoj ceni. Po njegovim rečima, kada bi se popravila infrastruktura u lukama kao što je sistem navigacije, dizalice i drugo onda bi troškovi za pomorske kompanije pali i to bi na kraju učinilo da je i cena hrane pristupačnija za građane Jemena i humanitarna pomoć bi bila lakše dostupna.

Luke Aden i Moluka su pod kontrolom vlade koju podržava Saudijska Arabija, dok su luke na zapadu Hodeida i Salif, pod kontrolom Huti pobunjenika koje podržava Iran.

Jemen uvozi 90 odsto hrane za potrebe svojih 30 miliona stanovnika od kojih dve trećine zavise od humanitarne pomoći.

UNDP procenjuje u jednom izveštaju da je potrebno 49,6 miliona dolara da se uslovi u te dve luke Aden i Mukala, vrate na one od pre rata.

UNDP je prošlog meseca upozorio da bi glad mogla da postane „realnost“ u Jemenu u 2021. godini, pošto su UN uspele da skupe samo 1,7 milijardi dolara od međunarodnih donatora, u odnosu na potrebnih 3,85 milijardi dolara, po njihovoj proceni.

Komentari

Vaš komentar