UN: Ruske i ukrajinske snage po kratkom postupku pogubile desetine zarobljenika

Svet 24. mar 202317:17 23 komentara
Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda, Fil

UN su objavile da su ukrajinske i ruske snage po kratkom postupku pogubile nekoliko desetina ratnih zarobljenika tokom ruske invazije na Ukrajinu.

„Duboko smo zabrinuti zbog pogubljenja po kratkom postupku 25 ruskih ratnih zarobljenika i osoba van sukoba, kao i „15 ukrajinskih ratnih zarobljenika“, izjavila je šefica misije UN za nadgledanje poštovanja ljudskih prava u Ukrajini, Matilda Bogner.

Po njenim rečima, UN imaju podatke o ukrajinskom pogubljenju Rusa, često odmah posle zarobljavanja na bojnom polju. UN znaju za pet istraga Kijeva o 22 žrtve, ali ne znaju da li je bilo krivičnog gonjenja počinilaca tih zločina, dodala je ona.

S druge strane se zna za pogubljenja 15 ukrajinskih ratnih zarobljenika „ubrzo posle njihovog zarobljavanja“, i da je 11 egzekucija sprovela ruska paravojna grupa Vagner, a ostala ruske snage.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Kijev i Moskva se međusobno optužuju za maltretiranje zatvorenika, što predstavlja ratni zločin. U izveštaju misije UN za praćenje poštovanja ljudskih prava tvrdi se da su pripadnici ukrajinskih oružanih snaga podvrgavali ruske ratne zarobljenike pretnjama smrću, simulacijama pogubljenja ili pretnjama seksualnim nasiljem.

U nekoliko slučajeva, premlaćivanja su bila „čisto osvetnička“, navodi se u izveštaju.

Izveštaj takođe osuđuje zlostavljanje koje su pretrpeli ukrajinski ratni zarobljenici od ruskih snaga, uključujući mučenje, uskraćivanje lečenja koje je ponekad rezultiralo smrću, seksualno nasilje i uskraćivanje pristupa vodi i hrani.

Komentari (23)

Vidi sve komentare