UN, SAD i Velika Britanija osudili pogubljenje devet građana Jemena

Svet 19. sep 202122:25 1 komentar
Jemen, pogubljenje
REUTERS/Khaled Abdullah

Ujedinjene nacije, SAD i Velika Britanija su osudili javno pogubljenje devet građana Jemena koje su izveli pobunjenici iz pokreta Huti.

Pobunjenici koje podržava Iran juče su streljali devet osoba koje su osudili za učešće u ubistvu visokog zvaničnika pokreta Huti Saleha Al Samada u aprilu 2018. godine, u vazdušnom napadu međunarodne koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Stotine ljudi, uglavnom pobunjenika i njihovih pristalica, prisustvovalo je streljanju na trgu Tahrir u glavnom gradu Sani.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da sudski proces, u kojem je devet osoba osuđeno na smrt, „nije ispunio zahteve fer i poštenog suđenja“.

Gutereš je izrazio „duboko žaljenje“ zbog streljanja koje je izazvalo rašireni gnev u Jemenu, čak i u Sani, čiji se stanovnici uglavnom uzdržavaju od kritikovanja pobunjenika, u strahu od odmazde.

SAD su suđenje nazvale „prevarom“ koja je usledila posle „godina torture i zlostavljanja“ juče pogubljenih osoba.

Britanska ambasada u Jemenu osudila je „brutalnu egzekuciju“ koja je pokazala „flagrantno nepoštovanje“ fer i poštenog suđenja.

Devet pogubljenih, među kojima je i 17-godišnjak, uhapšeno je nekoliko meseci posle ubistva Al Samada, nakon čega su, prema rečima advokata jednog od njih, bili izloženi nehumanom tretmanu.

Za ubistvo Al Samada optužena je još 51 osoba, za špijuniranje u korist koalicije na čelu sa Rijadom, koja od 2015. ratuje na strani međunarodno priznate vlade Jemena.

Komentari (1)

Vidi sve komentare