UN: Sve veća opasnost od izlivanja nafte u Crvenom moru

Izvor: HANDOUT / SATELLITE IMAGE ©2020 MAXAR TECHNOLOGIES / AFP

Ujedinjene nacije (UN) su upozorile da svakodnevno raste opasnost od velikog izlivanja nafte u Crvenom moru, jer jemenski pobunjenici sprečavaju međunarodne stručnjake da priđu zapuštenom tankeru koji prevozi više od milion barela sirove nafte, prenosi Glas Amerike (VOA).

„U slučaju požara ili eksplozije, oko 4,8 miliona ljudi u Jemenu i 350.000 u Saudijskoj Arabiji moglo bi biti izloženo štetnim nivoima zagađenja u roku od 24 do 36 sati“, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorka Programa UN za životnu sredinu na sastanku Saveta bezbednosti UN, navodi Glas Amerike.

Povezane vesti

Ona je rekla da se ne zna tačno u kojem je stanju plovilo niti koje bi najbolje rešenje bilo za regulisanje 1,1 miliona barela nafte u starom tankeru.

Zvaničnici UN više od dve godine traže pristup brodu FSO Sejfer kako bi procenili njegovu bezbednost, obavili manje popravke i na kraju ga odvukli u sigurnu luku radi istovara nafte.

Huti pobunjenici koji kontrolišu to područje u više su navrata odustali od obećanja da to omoguće. U novembru, zvaničnici UN su verovali da su konačno postigli dogovor sa pobunjenicima.

Andersen je, međutim, rekla da su političke i logističke prepreke sprečile početak misije.

Brod nije održavan više od šest godina, a UN su zabrinute da se u delovima broda skupljaju zapaljivi gasovi.

Prema proceni UN, FSO Sejfer ima potencijal da prouzrokuje izlivanje nafte četiri puta veće od katastrofe Ekson Valdeza 1989. godine na Aljasci.

Tada se izlilo 257.000 barela nafte i bilo je potrebno nekoliko godina da se ona očisti.

Komentari

Vaš komentar