UNESKO uvrstio obrok tokom Ramazana u listu kulturnog nasleđa čovečanstva

Svet 06. dec 202317:18 1 komentar
AFP

UNESKO je odobrio da se u listu kulturnog nasleđa čovečanstva upiše "iftar" - večernji obroka tokom muslimanskog meseca posta Ramazana.

Na predlog Azerbejdžana, Irana, Uzbekistana i Turske „iftar“ se kao „nematerijalna baština“ unosi u oblast „društveno-kulturne tradicije“.

Tu odluku je doneo Međudržavni komitet UNESKO-a za očuvanje kulturne nematerijalne baštine koji je od ponedeljka na sastanku u Kasaneu, Botsvani.

„Iftar imaju muslimanske zemlje pri zalasku sunca tokom messeca Ramazana posle ispunjenja svih verskih i ceremonijalnih obreda“, naveo je UNESKO.

Pošto obeležava prekid posta, on oblično bude u obliku okupljanja ili obroka, jača veze porodice i zajednice i promoviše uzajamnu pomoć, solidarnost i društvene razmene, navela je Organizacija UN za obrazovanje, nauku, i kulturu.

Taj običaj se prenosi unutar porodice, te se deci i mladima često poverava priprema jela za taj obrok.

U više muslimanskih zemalja „iftar“ se može obeležiti i tako da se pojede urma, ili maslina – kako je u Turskoj, uz vodu ili čaj. Recepti za jela i kolače za taj obrok se u mnogome razlikuju od regiona do regiona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare