Uveden policijski čas u nekoliko gradova u Mjanmaru

Svet 08. feb 202120:02 > 22:49
REUTERS/Stringer

Vojska Mjanmara koja je 1. februara preuzela vlast je uvela policijski čas u nekoliko gradova, dok su generali prvi put pomenuli mogućnost odmazde protiv demonstranata koji su masovno izašli na ulice.

Policijski čas od 20.00 do 4.00 uveden je u nekoliko naselja u Jagonu, u Mandalaju i drugim delovima zemlje.

Povezane vesti

Vojska je navela da su od sada zabranjena okupljanja više od pet osoba.

Vrhovni komandant vojske Min Aung Hlaing izjavio je večeras da je puč organizovan zbog izborne prevare na parlamentarnim izborima održanim u novembru.

Policija je danas upotrebila vodene topove u glavnom gradu Mjanmara kako bi rasterala hiljade demonstranata koji se na ulicama protive vojnom puču i traže oslobađanje premijerke Aung San Su Ći i drugih koje je vojska pučom svrgnula i pritvorila.

Tokom prethodnih pet decenija vojne vladavine u Mjanmaru, zemlja je bila izolovana i komunikacija sa medjunarodnom zajednicom je bila strogo kontrolisana.

Međunarodna zajednica osudila je puč i pozvala na oslobađanje pritvorenih.

SAD osudile zabranu okupljanja u Mjanmaru

Američke vlasti su osudile zabranu protesta u Mjanmaru gde protestovalo nekoliko hiljada ljudi dok je u nekoliko gradova uveden policijski čas.

„Mi smo na strani naroda Mjanmara i podržavamo njihovo pravo na mirno okupljanje“ u korist demokratski izabrane vlade, izjavio je portparol američke diplomatije Ned Prajs.

Komentari

Vaš komentar