„Vakcinalni gurmani“ – trka za „Fajzerom“ po Brazilu

Svet 03. sep 202110:02
brazil, vakcinacija
REUTERS/Washington Alves/File Photo

Ako ste u poslednje vreme razgovarali o tome koji specijalitet je omiljen u Brazilu, izgleda da nećete raspravljati o mesu ili siru, jer je svima i jedino na umu - Fajzerova vakcina. Za sve one u lovu na najbolju vakcinu već je skovan i naziv - vakcinalni gurmani. 

Mnogi Brazilci ne žale truda u nastojanju da se dokopaju Fajzerove vakcine protiv koronavirusa, a na društvenim mrežama mnoštvo je grupa na kojima hiljade dele informacije o tome koja vakcina je tog dana u ponudi u nekom centru za vakcinisanje i koliko su dugački redovi.

Informacije se osvžavaju tokom celog dana u realnom vremenu. A kad se proširi vest o tome da je negde stigla nova pošiljka Fajzera, članovi kao da pomahnitaju.

„Vakcinalni gurmani“ nastoje da izbegnu vakcine AstraZeneke i kineskog Sinovaka, mada se upravo one najviše nude u brazilskom programu vakcinisanja. Naime, te dve kompanije imaju svoje pogone za proizvodnju vakcina u Brazilu.

„Zašto bih uzela KoronaVac (naziv za kinesku vakcinu) ako mogu da dobijem Fajzer“, kaže jedna od ‘lovkinja’, Marija da Silva.

U društvenoj grupi čija je članica tvrde da svi imaju pravo da odluče koju vakcinu žele.

Istovremeno brazilski zdravstveni zvaničnici pozivaju javnost da se vakciniše dostupnim vakcinama jer će to ubrzati pad broja zaraženih u zemlji.

„Ako ste vakcinalni gurman, znači da još uvek niste shvatili šta je u pitanju“, kaže infektološkinja Luana Araujo. Dodaje da bi takvi trebalo da obrate pažnju na broj zaraženih, da „vrate u red i vakcinišu se“ ponuđenom vakcinom.

U Brazilu je vakcinisana tek četvrtina stanovništva. Umrlih od koronavirusa gotovo je 600.000, po čemu je zemlja druga u svetu iza Sjedinjenih Država.

Vlasti strahuju da će se kampanja vakcinisanja dodatno biti usporena ako ljudi budu prihvatali vakcine samo jednog proizvođača.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (0)

Vidi sve komentare