Varhelji: Proširenje se vratilo među tri glavna prioriteta EU

Svet 24. jan 202314:587 komentara
Izvor: JOHN THYS / AFP

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je izjavio da se proces proširenja vratio među tri najviša prioriteta Evropske unije i njenih lidera i da je sada još važnije ubrzati integraciju zemalja Zapadnog Balkana.

„Sa sadašnjom geopolitičkom i ekonomskom krizom koju je izazvao rat Rusije protiv Ukrajine, proširenje se vratilo među tri najviša prioriteta ne samo EU, nego i lidera EU. Zato je još važnije da našim susedima damo snažniju podršku nego ikad, ne samo da ih zadržimo na evropskom putu, nego i da ubrzamo njihovu integraciju u EU“, izjavio je Varhelji na konferenciji „Italija i Zapadni Balkan: rast i integracija“ u Trstu.

Varhelji je rekao da je EU posvećena evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, ali da njena dela moraju da odgovaraju toj posvećenosti.

„Ostvareno je mnogo uspeha, ali još mnogo mora bude uradjeno, da ne govorim da imamo bar jednu zemlju koja će se pridružiti u bliskoj budućnosti“, rekao je evropski komesar.

Ocenivši da je nova metodologija vratila kredibilniji, dinamičniji, predvidiviji i više politički vođen proces proširenja, Varhelji je podsetio na početak pristupnih pregovora EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom i davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini.

„To je snažno ohrabrenje za ceo region i potvrda da se Evropa vratila i da je spremna da isporučuje ako je i Zapadni Balkan spreman da isporučuje“, kazao je Varhelji.

Politička integracija, istakao je, može da funkcioniše samo ako postoji stvarna integracija, odnosno ekonomska i društvena integracija Zapadnog Balkana u EU.

Ona mora biti jednako važna kao i politička, rekao je Varhelji i kao primer naveo da je za prethodne dve godine, od usvajanja Ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije za Zapadni Balkan, odobreno 40 projekata ukupne vrednosti investicija od 5,7 milijardi evra.

Varhelji je rekao da se EU oslanja na zemlje članice da donesu investicije i znanje i doprinesu povezivanju regiona u lance vrednosti evropske ekonomije, koji su zbog pandemije i rata u Ukrajini pod sve većim pritiskom.

„Moj prioritet kao komesara je bio da stvorim ohrabrujuće okruženje, podržim ekonomski rast, promovišem investiranje i povećam privlačnost Zapadnog Balkana trgovcima i investitorima, jer jedino tako možemo da promenimo realnost na terenu i potpuno integrišemo Zapadni Balkan u EU“, kazao je Varhelji.

Premijerka Italije Đorđa Meloni izjavila je da Zapadni Balkan mora biti prioritet za Evropu i da se ne može dozvoliti da taj region bude „isključen iz evropske kuće“.

Meloni je rekla da je članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU važno za stabilnost regiona, za unapređenje saradnje i za borbu protiv ilegalne trgovine, korupcije, ilegalnih migracija i radikalizma.

„Mnogo je izazova pred nama i zato treba da pojačamo saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana“, kazala je italijanska premijerka na konferenciji čiji je cilj da promoviše ulogu Italije na Zapadnom Balkanu, kao spoljnopolitički prioritet nove Vlade, kao i proces evropskih integracija tih zemalja.

Meloni je kazala da je Zapadni Balkan važan i za nacionalne interese Italije, dodajući da italijanske kompanije dobro posluju u tom regionu, ali da treba da više investiraju u energetiku i infrastrukturu.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio je da Rim želi Balkan u evropskoj orbiti i najavio sastanak balkanskih šefova diplomatija u Rimu narednih meseci.

Tajani je rekao da je Italija deo Kvinte koja se bavi odnosima Srbije i Kosova, kao i da ima snažno vojno prisustvo na Kosovu, u BiH i Albaniji.

„Moramo da osiguramo da naše vojno prisustvo pomogne našoj diplomatiji. U politici, kada se napuste prostori, njih zauzmu drugi. Ako smo politički prisutni, sa našim poslovima i našim vojnim mirovnim snagama, nema opasnosti. Zato Italija i Evropa moraju da budu prisutniji“, rekao je Tajani.

Šef italijanske diplomatije je takođe rekao da mir i stabilnost Zapadnog Balkana sprečava rast ilegalne imigracije.

On je najavio da će Italija sa Bugarskom, Severnom Makedonijom i Albanijom organizovati dogđaj posvećen panevropskom koridoru.

Komentari

Vaš komentar