Vatikan pohvalio odluku Vrhovnog suda SAD o abortusu

Svet 24. jun 202221:09 > 23:24 komentara
ALBERTO PIZZOLI / AFP

Papska akademija za život pohvalila je odluku Vrhovnog suda SAD kojom je omogućeno saveznim državama da zabrane abortus, poručivši da je ta presuda "izazov za celi svet" po životnim pitanjima.

Papinska akademija za život takođe je poručila saopštenjem da odbrana ljudskog života ne može biti ograničena na individualna prava jer je život pitanje „šireg društvenog značaja“.

„Činjenica da je velika zemlja s dugom demokratskom tradicijom promenila svoj stav o ovom pitanju izazov je celom svetu“, navodi se u saopštenju Akademije.

POVEZANE VESTI

Nadbiskup Vinćenco Palja, koji vodi Papsku akademiju za život, rekao je da je odluka Suda „snažan poziv na razmišljanje“ o tom pitanju u trenutku kada „zapadno društvo gubi strast za životom“.

„Odabirom života u igri je naša odgovornost za budućnost čovečanstva“, rekao je Palja.

Vrhovni sud SAD u petak je poništio presudu iz 1973. kojom je pobačaj legalizovan u celoj zemlji, što je odluka o pitanju koje izaziva jedne od najogorčenijih podela u američkom političkom životu.

Sud u kojem dominiraju konzervativci poništio je istorijsku odluku u slučaju „Ro protiv Vejda“ iz 1973. koja je zagarantovala pravo žene na pobačaj u celom SAD-u.

Vrhovni je sud odlučio da sada pojedine savezne države mogu ograničiti ili zabraniti abortus.

Američki predsednik Džo Bajden, katolik, osudio je presudu, nazvavši je „tužnim danom“ za Ameriku, a konzervativce suda „ekstremnim“.

Makron: Abortus je osnovno pravo svih žena

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je žaljenje zbog odluke američkog Vrhovnog suda da na saveznom nivou ukine pravo na abortus, ocenjujući da se na taj način dovodi u pitanje sloboda žena jer je „abortus osnovno pravo svih žena“.

„To (pravo) mora da bude zaštićeno. Izražavam svoju solidarnost sa ženama čije slobode danas osporava Vrhovni sud SAD“, napisao je Makron na Tviteru.

Nekoliko francuskih udruženja za odbranu prava na abortus osudilo je odluku američkog suda navodeći da je to „opasan signal“ kojim se ugrožava pravo žena u ostatku sveta, čak i u Francuskoj.

Trudo: Užasna odluka Vrhovnog suda

Premijer Kanade Džastin Trudo ocenio je kao „užasnu“ odluku Vrhovnog suda SAD o ukidanju prava na abortus na saveznom nivou.

„Vesti koje dolaze iz Sjedinjenih Država su užasne“, objavio je Trudo na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter.

Trudo je dodao da vlasti i političari nemaju pravo da određuju ženama „šta smeju, a šta ne smeju“ da rade u vezi sa svojim telom, i da će njegova vlada nastaviti da podržava pravo žena na izbor u vezi sa abortusom.

„Nijedna vlada, nijedan političar ili muškarac ne treba da govore ženi šta sme, a šta ne sme da uradi sa svojim telom. Hoću da žene u Kanadi znaju da ćemo se uvek boriti za njihovo pravo na izbor“, napisao je Trudo.