Vatikan protiv italijanskog zakona o homofobiji: Ograničava verske slobode

Svet 22. jun 202120:51 > 23:2912 komentara
ALBERTO PIZZOLI / AFP

Vatikan je izrazio protest Italiji zbog zakona o homofobiji koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri, navodeći da će on ograničiti verske slobode, a Sveta stolica je i zabrinuta da bi katolici mogli da budu procesuirani zbog izražavanja svog mišljenja o pitanjima koja se tiču LGBT tematike.

Prema tom zakonu biće kažnjiva diskriminacija i podsticanje na nasilje protiv LGBT populacije, kao i protiv žena i ljudi sa invaliditetom, prenosi BBC.

Vatikan navodi da će taj zakon ograničiti verske slobode.

Prema tekućoj rimokatoličkoj doktrini, gej partnerstva su označena kao „devijantno ponašanje“.

Zagovornici zakona kažu da on ima garancije za obezbeđivanje verskih sloboda.

Zakon koji je dobio ime prema LGBT aktivisti i političaru Alesandru Zanu, usvojen je u novembru u donjem domu italijanskog parlamenta, a sada treba da ga odobri Senat.

On će obezbediti dodatnu pravnu zaštitu za žene, pripadnike LGBT i osobe sa invaliditetom. Oni koji budu proglašeni krivima za zločine iz mržnje ili diskriminacije protiv pomenutih grupa suočiće se sa zatvorskom kaznom do četiri godine.

Zbog čega se Vatikan buni?

Vatikan je neformalno poslao pismo italijanskom ambasadoru 17. juna, protestujući zbog predloženog zakona.

Portparol Vatikana Mateo Bruni rekao je za Frans pres da je taj zakon „akt bez presedana u istoriji odnosa“ između Italije i Vatikana.

Vatikan veruje će njime biti prekršen Lateranski sporazum, koji su dve strane potpisale 1929. godine, prema kojem se Vatikan priznaje kao nezavisna država.

Prema listu Il Corriere, crkva se protivi što katoličke škole nisu izuzete iz predloženog nacionalnog dana protiv homofobije i transfobije, koji bi trebalo da bude 17. maja.

Takođe je zabrinuta da bi katolici mogli da budu procesuirani zbog izražavanja svog mišljenja o pitanjima koja se tiču LGBT tematike, odnosno zato što se protive homoseksualnim brakovima i zabrani usvajanja dece istopolnim parovima.

Mateo Salvini, lider ultra desničarske Severne lige, rekao je da je njegova partija na liniji crkvenog stanovišta.

Alesandro Zan, koji je napisao predlog zakona, odbacio je optužbe da bi njime bila uvedena cenzura.

„Tekst zakona ne ograničava ni na koji način slobodu izražavanja ili verske slobode. I poštuje autonomiju svih škola“, napisao je on na Tviteru.

Od izbora 2013, papa Franja je usvojio liberalniji stav prema homoseksualnosti.

U dokumentarnom filmu iz prošle godine rekao je da bi istopolnim parovima trebalo dozvoliti da imaju „građansko partnerstvo“.

Ali, papa je ranije ponovio stav crkve da je homoseksualnost greh. On je 2018. takođe rekao da je „zabrinut“ zbog homoseksualnosti među sveštenstvom, nazvavši to „ozbiljnim pitanjem“.

Italijanski aktivisti: Neprihvatljivo mešanje Vatikana u zakon o LGBT pravima

Zvanični Vatikan se protivi predloženom italijanskom zakonu kojim se proširuje zaštita LGBT zajednice od diskriminacije, prenose tamošnji mediji. Aktivisti su taj potez odmah osudili kao „neviđeno“ mešanje Vatikana u italijanski zakonodavni proces.

Unija ateista u Italiji protestovala je protiv poteza Vatikana, rekavši da su „prekršili nezavisnost i suverenitet“ države.

„Vlada ima političku i moralnu obavezu da se, ne samo odupre pritisku, već da jednostrano osudi ovo neviđeno mešanje u državne poslove“, rekao je sekretar Unije Roberto Grendene.

Grupe koje se bore za prava LGBT osoba su pozvale premijera Marija Dragija da ne prihvati mešanje Vatikana.

Zakon štiti žene, homoseksualce, transrodne osobe i osobe sa invaliditetom od diskriminacije i žločina iz mržnje.

Donji dom je zakon odobrio još prošlog novembra, ali proces u Senatu koči protivljenje desnih struja.

Vatikan se ranije protivio i italijanskim zakonima koji legalizuju abortus i razvod.

Komentari

Vaš komentar