Većina birača u SAD smatra da su i Bajden i Tramp mentalno nesposobni za drugi mandat

Svet 22. feb 202412:05 44 komentara
Jim Watson, Morry Gash/AFP

Američki birači većinom su skeptični da je predsednik Džozef Bajden mentalno sposoban za drugi mandat, a većina misli da to nije ni njegov najizgledniji suparnik na izborima Donald Tramp, po ispitivanju Univerziteta Kvinipjak, čiji su rezultati objavljeni u sredu.

Prema ispitivanju, 64 posto ispitanika reklo je da Bajden (81) nije mentalno sposoban za drugi mandat, a 51 posto njih misli da to nije ni Tramp (77).

Povezane vesti

Ispitivanje je pokazalo i da Bajden vodi ispred Trampa s četiri procentna poena, premda dve trećine birača smatraju da je Bajden prestar za novi mandat.

Osamdesetjednogodišnji Bajden, čija se mentalna oštrina našla pod lupom nakon što je u ovomesečnom izveštaju posebnog tužioca Roberta Hura okarakterisan kao „stariji čovek s lošim pamćenjem“, odbacio je zabrinutost za svoje pamćenje i ne daje naznake da bi se mogao povući iz kampanje za reizbor.

Ispitivanje YouGova za Ekonomist, čiji su rezultati objavljeni takođe u sredu, pokazalo je da je Biden jedan procentni poen iza Trampa.

Mnoga druga ispitivanja pokazuju da je Tramp u većem vođstvu. No izbori se održavaju tek u novembru i javno mnjenje do tada se može jako promeniti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare