Većina stanovnika Srbije i osam srednjeevropskih država očekuje dugogodišnji rusko-ukrajinski rat

Svet 26. feb 202412:36 6 komentara
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

U proteklih 12 meseci u Srbiji i još osam centralnoevropskih država značajno se povećao broj ispitanika koji veruju da će se rusko-ukrajinski rat nastaviti i narednih nekoliko godina.

Prema istraživanju koje je sprovela agencija CEPER (Centralnoevropske perspektive) u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Severnoj Makedoniji, Poljskoj, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj sada znatno ;više ispitanika misli da će rat potrajati godinama, nego što je to bio slučaj pre godinu dana.

U januaru 2023. ni u jednoj od ispitanih zemalja nije bilo više od 46 odsto ispitanika koji su verovali da će sukob trajati godinama, međutim, uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, u polovini ovih država između 51 i 63 odsto ispitanika deli takvo mišljenje.

Ispitanici iz Srbije prošle godine bili su najuvereniji (62 odsto) da će se neprijateljstvo završiti do kraja 2023. godine, ali u januaru 2024. samo 42 odsto stanovnika Srbije smatra da će primirje ili mir biti postignuti do decembra ove godine. Njih 35 odsto misli da će rat trajati godinama.

Anketni podaci po 1.000 ispitanika u 12 zemalja Centralne Evrope ;prikupljeni telefonom između 9. januara i 1. februara 2023. i između 8. januara i 7. februara 2024 pokazuju da taj region dočekuje drugu godišnjicu ruske invazije spreman na dugogodišnji rat.

Za razliku od većine zemalja u regionu, 2024. godine u Crnoj Gori, Rumuniji i ;Bugarskoj procenat ispitanika koji očekuju da se rat završi do kraja ove godine povećao se, u odnosu na istraživanje sprovedeno pre godinu dana.

S druge strane, u preostalih devet dražava ispitanici su manje skloni da veruju u mogućnost skorijeg prekida rata nego što su verovali pre godinu dana – u regionu je osnaženo osećanje da će sukob dugo trajati.

Na početku ove godine Česi i Austrijanci najmanje veruju u brzo okončanje neprijateljstava, pri čemu 63 odsto ispitanika u ovim zemljama očekuje da će se ratovati i narednih godina. Pre 12 meseci, ni u jednoj od anketiranih zemalja apsolutna većina ispitanika nije očekivala dugogodišnji rat.

Sada, međutim, u Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Sloveniji i Mađarskoj više od polovine ispitanika očekuje da će se rat odužiti. Raspoloženje u korist ove verzije ojačalo je i u Severnoj Makedoniji – sa prošlogodišnjih 29, procenat se ove godine povećao na 34 odsto.

Istraživanje javnog mnjenja CEPER je sproveo u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Poljskoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare